15/7 Tävlingsdatum 2025
Redan nu kan vi meddela nästa års tävlingsdatum för Världsungdomsspelen. Det blir den 27-29 juni. Vi är alltså tillbaks på vår "önskehelg" som är helgen efter midsommar. Dessutom blir vi klar på fantastiska Slottsskogsvallen. Boka redan nu in i almanackan!
Vi hade 6.603 anmälningar premiäråret på Vallen 2023 och ökade med ca 15% till 7.525 i år. Nästa år handlar det om över 8.000. Anmälan kommeer att öppnas den 1 mars.
10/7 En underbar helg på Vallen
Väderleksprognoserna såg förfärliga ut några dagar i förväg, men vi kom ganska lindrigt undan till slut. Några regnskurar fredag-lördag och inte några temperaturer över 15 grader. Men det hindrade inte på något sätt de ca 2.850 tävlande från 325 klubbar och 30 nationer från att prestera på absolut topp!
De nya banorna blev en verklig succé. Den första idrottsplatsen i landet med tre parallella längdbanor vilket krävs för att svälja de gigantiska startfältet på VU-spelen.
Höjdbanan inflyttad 8 meter vilket innebar att man aldrig kom ivägen för löparna i kurvan. Dubbla stavhopp med mera. Vallen är idag en verklig klassarena!
Ur störtfloden av kanonresultat dröjer sig några kvar lite speciellt. Sverige har varit väldigt framgångsrika i diskuskastning senaste tiden. Detta lär fortsätta. Vi såg en superduo i 17-årige Ludvig Ellgren som vann P17 på hela 62.95m i tufft internationellt motstånd. För att inte tala om 14-åriga Sarah Berkani som höjde tävlingsrekordet i F15 med TIO meter till fenomenala 56.82m! Tidigare på dagen hade hon också slagit självaste Fanny Roos tävlingsrekord i Kula F14.
En annan kulstötare som imponerade var arrangörsföreningens Leo Zikovic som vann seniorklassen på hela 18.50m. PB med 41 cm av en explosiv Leo.
Helgens största jubel kom vid stavbanan när 20-årige William Asker svingade sig över hela 5.50m. Först höjde han sitt PB med 7 cm till 5.43m och några minter senare plussade han på ytterligare 7 cm.
William Asker på väg upp emot 5.50m
Vi såg ett fantastiskt 300m-lopp i P15-klassen. Segertiden 34.66 sek av Tiamiu Jassim, Qatar nytt världsårsbästa i klassen. Övriga medaljörer just över 35 sek. I P15 bjöds också ett riktig högklassigt lopp över 2000m med tre grabbar under 5.30 min. Växjös Joar Andersson sprang in på 5.29.63 som trea, en tid ingen svensk 15-åring tidigare presterat.
Söndagen bjöd på betydligt bättre väder och då vi se riktigt fina tider på 200 meter. Bram Persson dunderpersade med 21.54 när han vann P17. Än snabbare gick det i P19 där det blev norsk seger genom Sebastian Berntsson på 21.18.
I F19 blev det ett nytt danskt juniorrekord genom Frederikke Voss Vestergaard som knäckte 24 sek-barriären med 23.96 sek!
Qatar hade en stark trupp på plats. Här blir det dubbelseger på 80 meter P15.
Norskan Astrid Berntsen vann hinder F17. 10 dagar senare vann hon även Ungdoms-EM på sträckan!
Martin Eriksson håller upprop mitt i ett hav av längdhoppstjejer! 140 deltagare i F13...
Pekka&Thomas stavhoppsstipendie gick i år till Beate Pott och Axel Rogö.
Robin Liljeqvist ökade med tio meter i sista omgången och tog segern i P17 på mästerliga 71.17m!
20/6 Banorna ligger färdiga!
De nya banorna ligger redo inför Världsungdomsspelen. Tre blåa längdbanor på upploppssidan.Gigantiska startfält och vi förväntar oss kanonresultat!
17/6 Anmälningstiden har gått ut
När anmälningstiden löpte ut vid midnatt den 13 juni kunde vi konstatera ett kraftigt ökat intresse från föregående år. Inklusive ett begränsat antal efteranmälningar
lär vi slutligen hamna kring 7.500 st starter, vilket innebär en ökning med ca 15% från ifjol! En imponerande siffra för en tredagarstävling. Speciellt i de yngre åldersklasserna är intresset oerhört och de flesta grenarna är stängda för efteranmälan.
I långa kast blir vi tvungna att lämna återbud till en del tävlande som är alltför långt ifrån den uppsatta kvalgränsen. Jättetråkigt, men vi måste kunna genomföra tävlingen rent praktiskt och då finns det en gräns för vad vi hinner med. När grenen är rödmarkerad i anmälningsprogrammet betyder det att grenen är fulltecknad och att vi inte kan ta emot fler tävlande.
22/5 Årets meny presenterad - förboka gärna!
Vi kommer att servera Dagens Rätt samtliga tävlingsdagar i Friidrottens Hus ca 200m från Slottsskogsvallen. Vi rekommenderar Er att förboka era måltider. Då hämtar ni ut era måltidskuponger samtidigt med nummerlapparna och faktureras i efterhand. Dessutom får de som förbeställer 10:- rabatt på varje måltid!
Givetvis kan man även köpa på plats så långt maten räcker.Lunchmeny 2024
Vi kommer även att ha hamburgergrillning på Slottsskogsvallen, samt två stycken kiosker öppna.
30/4 Förboka din Hoodie!
På allmänt önskemål så kan man från och med i år förbeställa sin Hoodie eller T-shirt från Världsungdomsspelen. På grund av strykande årgång har vi emellanåt sålt slut på våra populära plagg. Nu hoppas vi kunna undvika detta! Givetvis kommer vi även att sälja på plats under tävlingen men beställer man i förväg så ligger din Hoodie/T-shirt och väntar på dig. Klicka in dig här och gör din beställning
Craft är leverantör av plagg av högsta kvalitet.
Även utländska deltagare kan förbeställa sina plagg! Maila er beställning till webb.team.goteborg@intersport.se . Sedan betalar ni och hämtar ut plaggen på plats hos Intersport. Dock senast den 23 juni!
10/4 2024 Slottsskogsvallen byggs om
Ombyggnaden av Slottsskogsvallen fortskrider helt enligt plan. I veckan kunde man se hur den gamla banan och asfalten avlägsnades av stora maskiner. Den nya banan kommer sedan att gjutas i slutet av maj och början juni.
Till Världsungdomsspelen ligger den nya fräscha banan, Conipur vmax från Conica, färdig att tas i bruk. Det är samma underlag som man finner på Letzigrund Zürich, Stade Louis II i Monaco samt sedan ifjol på Stockholms Stadion.
Det arbetas intensivt på Slottsskogsvallen.
25/3 2024 Specialerbjudande Liseberg
Ett besök på Liseberg ingår ofta när man tävlar på Världsungdomsspelen. Årets specialerbjudande innebär att samtliga deltagare får 30% rabatt på ordinarie priser på Liseberg (inträde och åkpass). För att få detta måste man visa upp en rabattkupong när man går in på Liseberg. Denna delas ut vid nummerlappsutdelningen. Detta gäller även dagen före och dagen efter Världsungdomsspelen.
Läs mer om erbjudandet
30/1 2024 Fler Hotellalternativ
Eftersom vi har ett begränsat antal rum på SPAR Hotell så erbjuder vi nu också ett ytterligare alternativ. Strawberry erbjuder 15% rabatt på tre stycken hotell, nämligen Waterfront, The Weaver och Hotel 11:a. Läs mer här.
26/1 2024 Anmälan 2024 öppnad
Redan nu kan den som så önskar anmäla sig till Världsungdomsspelen 2024 göra detta. Klicka på den här länken som kommer du direkt till anmälningsfunktionen på Trackandfield. Skicka ett mail om du behöver hjälp.
25/10 Nya banor på Slottsskogsvallen
Nu har man börjat riva upp de gamla banorna på Slottsskogsvallen. Lagom till VU-spelen 2024 kommer en helt ny fräsch bana, närmare bestämt Conipur vmax från Conica, ligga färdig. Det är samma underlag som man finner på Letzigrund Zürich, Stade Louis II i Monaco samt sedan ifjol på Stockholms Stadion.
Så här ser det ut i höjdhoppskurvan just nu...
1/9 Datum spikat för 2024
Knappt har årets tävling gått imål förrän vi överhopas av frågor om nästa års datum. Det blir den 5-7 juli på helt nylagda banor på Slottsskogsvallen! En helg senare än vanligtvis, beroende på att det Svenska Seniormästerskapet placerats på vår "vanliga" helg.
Inbjudan är färdig och boendeförslag kommer att publiceras inom kort. Hjärtligt välkomna 2024!
20/7 Succé direkt på Vallen!
Det var säkert många som hade funderingar om det skulle bli riktigt samma grej med Världsungdomsspelen på Vallen istället för Ullevi. Inte minst vi arrangörer... Men det gick rent ut sagt fantastiskt bra! Slottsskogsvallen är en betydligt mer intim arena där man kommer mycket närmare de tävlande. Det skapar en väldigt bra stämning.
Det enda vi inte hade riktigt tur med var vädret. Då fick vi samtidigt ett väldigt bra besked om värdet av att ha en fullskalig inomhushall
att tillgå. Under de värsta lördagsskurarna kunde de aktiva värma upp värma och torra inomhus.
Årets tävling var också den mest internationella med hela 28 stycken deltagande nationer och ca 40% utländska deltagare. En intressant nykomling var MAHD Sports Academy från Saudiarabien. Notabelt var att det i deras trupp ingick tjejer som dessutom tävlade utan huvudtäckning. Det var första gång vi hade deltagande flickor i en trupp från ett arabland.
Som vanligt noterades det mängder av fantastiska resultat. Tävlingens drottning blev den 14-åriga danskan Alma Börregaard Jensen. Hon seglade iväg hela 6.09m i lite för stark vind och vann dessutom såväl 80m som 300 meter. Förstnämnda distans på tävlingsrekordet 9.78.
Alma från danska Sparta seglade långt förbi Tilde Johanssons rekord, dock i lite för stark medvind.
Robin Liljeqvist från finska Nykarlebynejden får kungatiteln. Han skickade iväg sitt spjut närmast ofattbara 70.32m i 15-årsklassen! Tävlingsrekord med SEX meter och personbästa med ytterligare några meter.
Spjutkastning är mer religion än idrott i Finland. Robin kommer vi få se mycket mer av framöver!
Möjligheten av vända sprint efter vindriktningen på Vallen var mycket uppskattat. De flesta sprintfinalerna gick på bortre långsidan och personrekorden haglade i hundratal! Allra mest sensationell var finalen på 100m F17. Här lyckades hela tre tjejer överträffa meriterade Irene Ekelunds mångåriga rekord. Allra snabbast var Mölndals Olivia Lundberg med närmast osannolka 11.56 sek!
Tre tjejer sunder Irene Ekelunds rekord på 100 meter! Olivias 11.56 näst bästa tid i Europa 2023!
Sammanfattningsvis var det bara tummen upp efter debutåret på Slottsskogsvallen. Till nästa år väntar en helt nylagd bana med många förbättringar. Knappt hade vi avslutat årets tävling innan klubbarna började fråga om nästa års tävling!
26/6 Global Sport finns på plats
Global sports kommer finnas på plats under hela tävlingen. Läs mer här
23/5 Den vanligaste frågan är den svåraste
Den vanligaste frågan vi får handlar om tidsprogram. När går gren X? Den är också den svåraste frågan att besvara!
Utgångspunkten är det program vi hade ifjol. Samtidigt flyttar vi till en ny idrottsplats med delvis andra förutsättningar. Detta innebär ovillkorligen vissa förändringar.
Vi vet heller inte riktigt vad flytten innebär rent deltagarmässigt även om intresset verkar vara på topp så här långt.
Sista anmälningsdag är den 15 juni. Omedelbart därefter utformar vi ett slutligt tidsprogram.
Bättre svar än så här kan vi inte ge.
7/5 Nu kan även utänningar förbeställa plagg
Nu kan även icke-svenskar förbeställa sina T-shirts och Hoodar. Vill du vara säker på att få exakt det du vill ha så klickar du här och beställer ditt plagg. Sedan hämtar du ut det på fredag eller lördag. I motsats till svenskar får man dock ingen hemleverans.
Om du däremot är från Sverige så klickar du här och gör din beställning.
1/5 Stort intresse från Arabvärlden
Ända sedan 2008 har vi haft besök av trupper från Aspire Qatar. Nu har det även tillkommit Ultimate Athletics från Arabemiraten samt i sommar också MAHD Sports Academy från Saudiarabien. Sistnämnda är en nyöppnad idrottsakademi av imponerande format. Givetvis sätter de här trupperna lite extra färg på sommarens tävling.
21/4 Kan vi garantera medvind i sprintgrenarna vid Världungdomsspelen?
Nej, givetvis kan vi inte det. Däremot lovar vi att göra vårt yttersta för att det skall bli så.
Numer kan man nämligen köra sprint i bägge riktningarna på Slottsskogsvallen. Bortre långsidan är ombyggd så att man kan genomföra sprint och kort häck även här,
Den som är närmare bekant med Slottsskogsvallen vet att det är vanligare att det blåser medvind på "bortre lång" än på upploppet.
Under Världsungdomsspelen kommer vi att ta beslut vilket som är bana A och vilket som är bana B kvällen innan respektive tävlingsdag. Detta utifrån rådande väderleksprognoser.
Allt för att skapa bästa tänkbara tävlingsförhållanden för de aktiva.
Text som pdf-fil
Sprint på bortre lång på Slottsskogsvallen
17/4 En kort historik över Slottsskogsvallen
När nu Världsungdomsspelen flyttar in på Slottsskogsvallen 2023 så kan det vara intressant med en liten historik över denna klassiska arena. Den invigdes lagom till Världsutställningen 1923 och har sett åtskilliga världsrekord under sin hundraåriga historia. Klicka här och läs mer om vår "nya" arena.
Arne Andersson (1943) Gunder Hägg (1942) och John Walker (1975) har samtliga slagit världsrekord på engelska milen på Vallen.
12/4 Följ oss på Instagram!
Nu är det full fart inför sommarens tävling
30/12 Ny medalj presenterad
På grund av flytten till Slottsskogsvallen har vi tagit fram en ny medalj för Världsungdomsspelen. Medaljen är inte längre fyrkantig utan är tävlingsloggan utskuren. Det är en stor (65 x 65 mm), tung och pampig medalj väl värdig tävlingen. Givetvis med traditionellt Rödblått band.
4/10 Världsungdomsspelen flyttar till Slottsskogsvallen 2023
Efter 27 år på nya Ullevi kommer Världsungdomsspelen 2023 att genomföras på Hundraårsjubilerande Slottsskogsvallen den 30/6-2/7.
Orsaken till flytten beror på att vi inte erbjudits ett datum på Ullevi som fungerar i friidrottens tävlingsprogram. På kommersiella grunder kan vi inte konkurrera med Bruce Springsteen och Coldplay som uppträder på Ullevi under den tidsperiod vi vill arrangera.
Vi kommer göra precis allt som står i vår makt för att arrangera en precis lika högklassig tävling som vanligt på Klassiska Slottsskogsvallen som för övrigt firar Hundraårsjubileum 2023.
17/5 Förboka din Hoodie!
På allmänt önskemål så kan man från och med i år förbeställa sin Hoodie eller T-shirt från Världsungdomsspelen. På grund av strykande årgång har vi emellanåt sålt slut på våra populära plagg. Nu hoppas vi kunna undvika detta! Givetvis kommer vi även att sälja på plats under tävlingen men beställer man i förväg så ligger din Hoodie/T-shirt och väntar på dig.
Craft är leverantör av plagg av högsta kvalitet.
Klicka in dig här och gör din beställning redan nu! Eller öppna det här dokumentet Frågor om beställning
15/7 Två Världs- och 40 svenska årsbästan!
Det var det minsta VU-spel vi kört, men samtidigt det allra viktigaste! Det kändes helt fantastiskt att kunna bjuda in ungdomen till en något så när "vanlig" tävling efter allt tråkigt som pandemin inneburit. Cirka 2.500 starter innebar ungefär 30% av normal storlek. Visserligen var vädret lite tråkigt på lördagen, men ändå så kände man feststämning i luften!
Och det var många som verkligen tog chansen och presterade på topp. När vi summerade det hela så hade det slagits två stycken världs- och 40 stycken svenska årsbästan i de olika åldersklasserna! Eslövs Edvin Assarsson fullständigt flög över häckarna och lämnade årets världstrea i åldersklassen, Nayef el Rashidi från Qatar, långt efter sig. Tiden blev mäktiga 13.48 sek = nytt världsårsbästa i P17!
Edvin Assarsson - världens snabbaste 17-åring
Även Moa Granat gick till topps i världsstatistiken på 300m häck F17 med ett oerhört imponerande sololopp i blötan på 41.11 sek. Det signalerade verkligen kommande stordåd i Tallinn. Samma gällde en viss Maja Åskag som generalrepade inför stordåden i Tallinn med nya rekord på sprintsträckorna. 11.96 på 100m och 24.72 på dubbla distansen.
Maja vässade snabbheten på Ullevi
Totalt noterades 40 stycken svenska årsbästan i de olika åldersklasserna, trots att grenprogrammet endast var ca 50% av det normala.
100m-finalen i P17 var en av tävlingens allra vassaste. Isak Hughes hade bästa personbästat (10.67) och Edvin Assarsson kom från en otrolig häckfinal, men till slut var det Alex Apelgrim som var först över mållinjen med tiden 10.81 sek.
En annan som verkligen imponerade var Turebergs Ayla Hallberg Hossani. På lördagen vann hon längd F15 på 6.13m och på söndagen 80 meter på glimrande 9.83 sek efter en tuff duell med Hälles Tilde Dahlberg (9.95 sek). 9.83 är en av de allra främsta tider som någonsin presterats i landet i åldersklassen. Och då avstod hon ändå sin favoritgren höjdhopp. Här gjorde hon hela 1.80m ifjol som 14-åring men har haft lite problem med en vrist under året.
Ayla - ett namn att lägga på minnet!
Slägga och diskus genomfördes på kastplanen utanför Friidrottens Hus md stort deltagande och hög resultatnivå. Faluns Adam Hellbom tod en dubbelseger i diskus och slägga i P17. I bägge grenarna på nya svenska årsbästan därtill.
Adam Hellbom vann slägga P17 på hela 63.15m
11/6 Tusen anmälningar på 90 sekunder!
När vi öppnade vår anmälningsfunktion kl 09.00 så fullständigt exploderade det. Vi fick in 1.000 anmälningar inom loppet av 90 sekunder! I skrivande stund finns det totalt ca 300 platser kvar även om många grenar redan är fulltecknade. Den vanligaste frågan vi får är om man kan sätta upp sig på reservlista. Här kan du läsa vad som gäller.
10/5 "Ett kvarts VU..?"
Vi kämpar på för att kunna genomföra en tävling om än i nedbantat format.
14/4 Frågan framför alla andra...
"Blir det några Världsungdomsspel i sommar" är frågan den vanligaste frågan vi får på ÖIS kansli. Så här ser situationen ut i dagsläget.
1/3 Grattis till VM-segern!
Känner Ni igen den här tjejen? Det är Maja Dahlqvist som tillsammans med Ebba Andersson vann VM-guld i sprintstafett skidor. Maja tävlade flitigt i friidrott i unga år och hade lång häck som favoritgren. På bilden ovan springer hon A-final på 300m häck F17 år 2010. Hon slutade sjua med 45.85 sek. Året innan kom hon fyra på samma sträcka i F15. Hon tävlade för Kvarnsvedens GoIF. Däremot har hennes lagkompis, Ebba Andersson, inte tävlat på Ullevi. Men även Ebba har ett friidrottsförflutet. Hon har till och med vunnit Finnkampen för ungdomar på 3000m. Stort grattis till VM-guldet tjejer!
4/6 Roland Oscarsson har gått bort
I förra veckan fick vi det sorgliga beskedet att Roland Oscarsson gått bort, endast 69 år ung.
Funktionärskåren vid Världsungdomsspelen är en sagolik sammansättning av ca 300 fullständigt unika människor som ställer upp år efter år.
En av tävlingens verkligt kraftiga hörnpelare de senaste 20 åren har varit just Roland Oscarsson. Herrljungas starke man har varit grenledare i diskus och slägga. Med en lågmäld och lugn framtoning ledde han tävlingarna med stor kompetens och kunskap. Världsungdomsspelen präglas av överfulla startfält och orimligt pressade tidsprogram. Med Roland som grenledare behövde man aldrig vara orolig, man visste att han löste alla uppgifter.
För ett par år sedan genomgick han större hjärtoperation. Det tog dock inte lång tid innan han var tillbaks ute på idrottsplatsen igen. Men hans hjärta var illa medfaret och besvären tilltog under våren.
I förra veckan stannade ett mycket gott idrottshjärta! Vi saknar dig Roland och vi tackar dig för all den passion och det engagemang du givit till vår tävling.
Per Crona
Roland som vi var vana att se honom - mitt i smeten borta vid kastburen. Längst bak i glasögon.
21/5 Välkomna tillbaks 2021!
Idag har vi lämnat det tråkiga beskedet att årets VU-spel är inställda. Du kan läsa mer om beslutet här men framför allt är du alldeles oerhört välkommen tillbaks till Ullevi sommaren 2021. Vi återkommer med tävlingsdatum inom kort.
23/4 Varför inte ställa in redan idag?
3/4 Aktuell information om Coronaläget
Den senaste tiden har vi fått en del frågor angående Coronaviruset och om tävlingen kan genomföras. Klicka här för aktuell information om hur läget är i nuläget.
4/7 24:an glödhet på alla vis!
Den 24:e upplagan av Världsungdomsspelen blev helt enkel underbar! För det första prickade vi in ett verkligt högtryck vädermässigt med 20-25 grader och inte en regndroppe.
Med rekorddeltagande 8.700 starter fruktade vi att tidsprogrammet skulle vara ogenomförbart, men med undantag för lite avslutande krångel med startutrustningen söndag kväll så handlade det om max 5-10 minuters förseningar helgen igenom.
Idrottsligt staplades höjdpunkterna på varandra! Helgens namn var naturligtvis Tilde Johansson efter hennes mäktiga 6.72m i längdhopp – VM-kval och tangerat svenskt juniorrekord. Ett övertramp mätte 6.88m i effektiv hopplängd och skvallrade om att det alls icke handlade om någon enstaka fullträff. Hon följde upp på söndagen med ett svenskt årsbästa på 100m häck på söndagen (13.38 sek).
Michaela Meijer slog svenskt rekord på Världsungdomsspelen 2017 och lyckades så när göra det igen! Efter avverkade 4.70m var hon riktigt nära även på 4.80m i sitt andra försök. Av det här att döma lär svenska rekordet kunna skifta ägare några gånger till framöver.
Norrmannen Sondre Guttormsen körde en solouppvisning i manligt stavhopp söndag kväll. Han seglade över 5.65m i elegant stil och det lär snart handla om höjder över 5.80m för den unge norrmannen.
Melwin Lycke Holm slog tävlingsrekord för tredje året och tredje åldersklassen i rad. Men segerresultatet 2.02m var ytterligt nära att skrivas till 2.06m istället. Hans tredje rivning var något av det allra knappaste man sett...
Norrmannen Ingar Kiplesund sällade sig till åttametersklubben med ett hopp på prick 8.00m! Bara två futtiga cm från Flögstads 46 år gamla norska rekord. Speciellt roligt var att det var just på Ullevi som Ingar också gjorde sitt livs första sjumetershopp för några år sedan. Ingen tvekan om vilket som är hans favoritarena...
Vi fick också se en hel del långa trestegshopp. Allra längst hoppade Jesper Hellström som höjde sitt personbäästa med godkänd vind till 16.30m och dessutom avslutade med ett medvindshopp på stiliga 16.54m. Hans 18-årige klubbkompis Carl af Forselles imponerade också storligen med ett endaste hopp som mätte hela 15.55m! Han start vid kommande JEM i Borås blir högintressant. Ullevis Gustaf Bålströms 15.57m är också värt ett omnämnande.
På tjejsidan hoppade tre svenskor en bra bit förbi 13 meter. I seniorklassen Emelie Nyman Wänseth 13.37m och Rebecka Abrahamsson 13.22m. I F17 hade Maja Åskag fina 13.26m. Hon kunde dock inte säkra segern förrän i sitt allra sista hopp då Olivia Bojang radat upp en fin serie med 12.98m som toppnotering.
Carl Bengtström imponerade med en suverän kurva på 200m P19. Personrekordet 21.20 skvallrar om att formkurvan stiger kraftigt fram emot JEM i Borås!
Två andra unga talanger som imponerade stort var Moa Granat och Zion Eriksson. Moa vann 300 meter häck F15 på mäktiga 41.64 sek och snuddade vid Tilde Johanssons "oslagbara" tävlingsrekord. Zion vann 100m P17 på inte mindre imponerande 10.64 sek men fick ändå jobba hårt för att hålla Milo Wahlgren bakom sig (10.73 sek).
Mikael Ekvall från Strömstad gjorde comeback efter en tids frånvaro och sprang hem 5000m i stor stil.
Pekka Dalhöjds stipendium delades detta år ut till talangerna Alva Sundin, Täby IS, och William Asker Örgryte IS. De flankeras av Pekka son Anjin och hans tränarkollega Thomas Kyöttilä.
Pokalen tillbaks till Sverige! Efter flera års Spartadominans lyckades Malmö AI detronisera dem och plocka hem bucklan över Öresundsbron. Hässelby SK var dock endast fem poäng efter och kanske kan sikta på sin första triumf 2020?
Men det var Tilde som var helgens namn! På söndagen perase hon först med 13.47 i försöket och sedan svenska årsbästat 13.38 på 100 meter häck.
18/6 Tilde Johansson möter Tianna Bartoletta
Efter ett par "småskadade" år är Tilde Johansson tillbaks i storform. ISM vann hon i stor stil och nu har hon öppnat utesäsongen med lysande 6.61m i en anspråkslös seriematch. På Ullevi får hon ta sig an självaste Tianna Bartoletta, regerande Olympiamästarinna från Rio i längdhopp.
Liksom senaste år så kör vi en kombinerad tävling med de tio främsta kvinnorna och männen. Lördag kl 14.35 startar denna godbit.
Tilde vet hur det känns att hoppa långt på Ullevi....
15/6 Systrarna Kallur besöker Ullevi!
Jenny och Susanna Kallur har tävlat på Ullevi många gånger. Man minns framförallt EM 2006, men också Finnkamper och VU-spel. På lördag 29/6 kommer de att finnas på plats. De kommer att hålla två små föreläsningar i Presscentrat under läktaren kl 12.00 och kl 16.00. Det är gratis inträde men inte obegränsat med platser!
Ta chansen att få lite tips om ur man skall bli riktigt bra i häcklöpning. Sanna och Jenny har mycket att lära ut!
10/6 Rött betyder fulltecknat!
Om ni försöker efteranmäla er och grenen är rödmarkerad så innebär det att grenen är fulltecknad och spärrad för efteranmälningar. Vi har heller inga kölistor då vi redan räknat in ca 15% överbokningar när vi satt maxantalet. Erfarenhetsmässigt ligger antalet strykningar kring detta tal.
Årets tävling blir den största som någonsin genomförts i Skandinavien och tidsprogrammet är uttänjt över alla gränser. Möjligheten att efteranmäla sig är därför ytterst liten och alltså endast i grenar som inte är rödmarkerade.
1/6 Örgryte IS och Atletik TV (Danmark) ingår samarbete om Världsungdomsspelen.
Atletik TV kommer att sända live från Världsungdomsspelen lördag - söndag 29. och 30. Juni. Sändningen görs med 6 kameror och presentationen sker live med såväl Svenska som Danska kommentatorer. Produktionen utföres i ett samarbete med personal från Örgryte IS och Friidrottskanalen, Svenska Friidrottsförbundet.
Sändningen kommer även visas i Friidrottskanalen och på VU-spelens hemsida. Svenska kommentatorer är A Lennart Julin och Andreas Thornell.
De nordiska länderna har inlett ett samarbete för att etablera en gemensam streaming- och videoplattform, samt för att lyfta produktionsnivån och öka utbud och spridning av friidrotten. Det betyder också att det streamas från en gemensam nordisk videoplattform.
20/5 Ungern och Montenegro nya nationer i år
Drygt 20 olika nationer brukar årligen vara representerade på Ullevi. I år får vi för allra första gång besök av aktiva från Ungern och Montenegro. Totalt sett kommer ca 40% av deltagarna från utlandet. Givetvis är Norge och Danmark störst men vi får även långväga gäster från Förenade Arabemiraten, Taiwan, Qatar, USA och så även Färöarna,
10/5 Tianna Bartoletta kommer till Ullevi
Tianna Bartoletta är en av friidrottshistoriens mest framgångsrika längdhoppare. Bland annat regerande Olympiamästare efter segern i Rio med 7.17m. Nu kommer hon till Världsungdomsspelen för att hålla två stycken seminarier i samband med årets VU-spel. Dels en praktisk Clinic för tjejer 15-19 år, dels en Crash Course / föreläsning för tränare.
Läs mer på inbjudan och anmäl dig i god tid! Antalet platser är begränsat och det är "först till kvarn" som gäller.
Kom och lyssna på hur man blir bäst i världen i längdhopp!
5/5 Ultimate Athletics laddar för Världsungdomsspelen!
Till sommarens tävling hälsar vi en långväga trupp från förenade Arabemiraten välkomna till Ullevi. Ultimate Athletics är en klubb som bildades så sent som 2015 och nu kommer man med en trupp på 12 ungdomar i åldrarna 12-17 år. Det är ungdomar från en rad olika nationer: USA, Storbrittanien, Nya Zeeland, Indien, Frankrike och Schweiz. Ungdomarna har föräldrar som arbetar i landet och de går på brittisk skola.
Hela Göteborgstruppen uppställd i full mundering!
8/4 IAAF ger ryska ungdomar tillstånd att tävla på Ullevi
ÖIS fått en förfrågan från en rysk förening om de kan sända en trupp ungdomar till årets Världsungdomsspel. Ryssland är ju som bekant sedan flera år avstängda från internationellt tävlande då deras antidopingarbete inte uppfyller de krav som IAAF ställer. Dock har det varit oklart om denna avstängning gäller samtliga ålderskategorier, det vill säga även ungdomar.
Vi ställde frågan till Svenska Friidrottsförbundet men när inte ens A Lennart Julin kan ge ett entydigt besked så förstår man att det handlar om en besvärlig frågeställning. Därför skickade SFIF:s Generalsekreterare Stefan Olsson frågan vidare till det Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) för klargörande. Nu har man lämnat besked via Paul Hardy, Events & Competition Director IAAF.
IAAF tillåter deltagande för ryska ungdomar 15 år och yngre vid internationella tävlingar. Det innebär att vi nu kunnat lämna klartecken för deltagande till den ryska föreningen för ungdomar födde 2004-2007.
Det är inte första gången vi haft ryskt besök vid Världsungdomsspelen. Senast detta skedde var 2015. De senaste åren har vi dock tvingats tacka nej till dem. Det känns väldigt tillfredsställande att vi nu fått klarhet i vad som gäller och att vi kan välkomna dessa ungdomar till sommarens tävling.
14/3 Årets motiv favorit i repris!
Motivet på årets T-shirt och Hoodar är en gammal favorit i repris. Det är dock några år sedan senast varför vi räknar med en strykande åtgång även i år. Vårt nya samarbetsavtal med Craft innebär också att man kan leverera ett i stort sett obegränsat antal plagg. Det är alltså ingen risk för att det skall bli utsålt, vilket hänt många gånger tidigare.
12/3 Vilket väger tyngst?
1999 vann en yngling från Växjö lite överraskande 100m P16 på goda 11.12 sek. 20 år senare vann samma person den Svenska Melodifetsivalen, fast denna gång var han lite av förhandsfavorit. Jag talar givetvis om John Lundvik som gjort en rad starter på Ullevi där givetvis segern 1999 var den absoluta höjdpunkten.
2006 kom John Lundvik (mitten) fyra i B-final 100m seniorer med 10.97 sek.
20/2 Besök Liseberg under Världsungdomsspelen
Vi har under åren haft ett samarbete med Liseberg som inneburit att samtliga deltagare bjudits på gratis inträde till Liseberg, Inför 2019 har Liseberg gjort förändringar i sin samarbetsmodell med samtliga ungdomsturneringar vilket innebär ett förändrat erbjudande till deltagarna vid VU-spelen.
Detta innebär att deltagarna istället betalar halva priset på entrén dvs 55 kr (110 kr ord pris) och på Stora Åkpasset 190 kr (385 kr ord pris), dvs totalt 245 kr (495 kr ord pris).
Det innebär att den som tänkt åka ordentligt på de olika attraktionerna faktiskt tjänar en bra slant på det nya upplägget! Dessutom kommer detta gälla även dagen före (torsdag 27/6) och dagen efter (måndag 1/7) tävlingarna. Erbjudandet gäller dock endast en dag, man får välja det som passar.
Priser Liseberg 2019
Vi hoppas och tror att det nya upplägget kommer att uppfattas som positivt!
15/2 Anmälan öppen för de tjugofjärde Världsungdomsspelen!
Sista anmälningsdag är visserligen den 7 juni, men redan nu öppnar vi anmälningsfunktionen. Ni kan anmäla redan nu och komplettera med årsbästan längre fram. Glöm bara inte att det är kvalgränser i långa kast (diskus, slägga, spjut) för att vi över huvud taget skall hinna genomföra tävlingarna. klicka på Anmälningsfunktionen och anmäl Er. Uppstår det något något problem så är Ni välkomna att skicka ett mail till Per Crona.
Flitige VU-deltagaren Sondre Guttormsen klarade 5.73m nyligen!
30/11 Craft blir officiell partner till Världsungdomsspelen
Sportvarumärket Craft stärker engagemanget inom friidrott och blir officiell partner till Världsungdomsspelen från och med 2019. Samarbetet innebär bland annat att Craft får försäljningsrätt av all officiell merchandise tillsammans med Intersport.
”Att inleda ett samarbete med Europas största friidrottstävling Världsungdomsspelen är ett viktigt led i vår satsning på friidrott”, säger Patrik Danielsson Sales Manager Team på Craft. ”Samarbetet är frukten av vårt långsiktiga arbete med friidrott och passar perfekt med vår mission ‘For Olympic Champions and everyday heros’.
Världsungdomsspelen arrangeras av ÖIS Friidrott och vänder sig till friidrottare på alla nivåer från 12 år och uppåt. Den 24:e upplagan genomförs den 28 till 30 juni 2019 på Ullevi i Göteborg och kommer att innefatta över 8 500 starter och 40% internationella deltagare.
”Avtalet ger oss försäljningsrätt av all officiell merchandise tillsammans med Intersport och ger oss dessutom en fantastisk möjlighet att träffa friidrottsklubbar från våra fokusmarknader i rätt miljö”, berättar Patrik Danielsson.
På ÖIS Friidrott är också man också nöjd med det nya samarbetet. ”Med Craft som ny partner säkerställer vi att kvaliteten på produktsortimentet som erbjuds under Världsungdomsspelen håller lika hög klass som vår friidrottstävling. Det känns extra kul att samarbeta med ett företag som är så starkt förankrat inom svensk friidrott”, säger ÖIS Friidrotts klubbchef Per Tedenrud.
Craft är sedan tidigare klädleverantör till det svenska friidrottslandslaget och samarbetar dessutom med Svenska Friidrottsförbundet i satsningen på lovande svenska friidrottare inom konceptet Craft Academy.
Från vänster: Patrik Danielsson Craft, Anders Jörnell Intersport, Per Crona ÖIS, Per Tedenrud ÖIS.
10/7 Ett Världsungdomsspel att minnas!
Den tjugotredje upplagan av VU-spelen blev sannerligen en minnesvärd upplevelse. Inte minst för den sagolika sommar som vi bjudits. En klarblå himmel i dagarna tre och dessutom sjönk temperaturen från pressande 30 grader under torsdagen till idrottsligt perfekta 23-24 under tävlingsdagarna.
Ögonblicket som dröjer sig kvar
är när 13-årige Melwin Lycke Holm klarade 2 meter för allra första gången på söndag förmiddag. Då exploderade Ullevi och tre generationer Holm mös riktigt ordentligt i höjdhoppskurvan.
Melwin belönades med "Emma Green Trophy" efter sitt livs allra första tvåmetershopp.
Lördagens mixade längdtävling blev extra intressant när Sveriges två stora stjärnor i grenen, Khaddi Sagnia och Michel Torneus, valde att göra säsongsdebut på Ullevi. Bägge svarade för utmärkta premiärer. Khaddi med 6.58 och Michel med 7.88m. Michel hade dessutom ett knappt tramp just på åttameterslinjen.
Som vanligt bjöds det mängder av toppresultat i längdgropen. Tilde Johansson hoppade 6.29m och vann sedan Ungdoms-EM veckan efter. 17-årige Erik Johansson passerade sjumetersgränsen för första gången och hade fina 7.15m i P17.
Torneus trivdes på Ullevi, som vanligt...
Tränare Katrin Klaup bjuder Khaddi på en björnkram efter sgerhoppet 6.58m
Henrik Larsson kom till Ullevi med ett färskt svenskt juniorrekord på 100m (10.28) i ryggen. Han imponerade med en dubbelseger på lysande 10.33 & 20.85. På den kortaste distnsen fick han dock rejält motstånd av Dennis Leal som sprang på 10.37 trots en ganska misslyckad start...
Norska Henriette Jaeger slog nytt tävlingsrekord på 80m F15 med grymma 9.91 sek!
En som alltid presterar sitt bästa på Ullevi är kulbjässen Wictor Petersson, Malmö AI. Han har faktiskt alla tävlingsrekord i kula från 12 till 17år! Nu tog han hem segern i seniorklassen på mäktiga 19.29m och besegrade norska JEM-vinnaren Thomsen. Wictor hade en jämn och fin serie och den första 20-metersstöten är nog inte så långt borta.
Wictor - en extraordinär talang i kulstötning!
Benjamin Tinglöf besegrade lite överraskande sverigeettan Thomas Jones på korta häcken
efter kraftigt personbästa på 13.95 sek. Någrta dagar senare reste de bägge till JEM
i Ungern där de försvarade de svenska färgerna på ett utmärkt sätt.
Det bjöds på åtskilligt av högklassig spjutkastning vid årets tävling. Främst imponerade en finsk flickduo i 15-årsklassen. Emilia Karell och Vivian Suominen höjde tävlingsrekordet med åtskilliga meter och kastade bägge över 50 meter. Den finska spjuttraditionen består!
Sebastian Thörngren, IFK Växjö, vann seniorklassen på nya personrekordet 71.32m!
Oda Utsi Onstad har tävlat i VU-spelen sedan tidiga tonår. Hon var en verklig barnstjärna i längd men nu är det tresteg som gäller först och främst. Hon vann en nordisk batalj över danska Janne Nielsen med 3 cm marginal. 13.53m emot 13.50m. Vi kunde också glädja oss åt ett svenskt årsbästa signerat Rebecka Abrahamsson 13.14m!
Rebecka Abrahamsson slog till med nytt svenskt årsbästa i tresteg
En annan lovande trestegstjej är Maja Åskag, Råby Rekarne, född 2002. Hon vann F16 på 12.35 och förärades med "Christian Olsson Trophy" på köpet.
Maja Åskag får applåder av en Olympiamästare
Helgens kraftigaste motvind drabbades de manliga häcklöparna av i sin final. Den som
bemästrade -4.4 m/sek bäst var Fredrik Ekholm
som fällde sig till segern.
Återigen stod striden om lagsegern emellan Malmö AI och Sparta Atletik. I det längsta var det jämnt men Sparta hade bästa finishen och tog hem Lagbucklan ännu en gång. I bakgrunden ses den gigantiska bildskärm som vi lånade från VM-sändningarna i fotboll. Här lade vi upp vår webbsändning
vilket blev riktigt lyckat.
25/6 Svenska talanger kliver fram
Carl Bengtström överraskade många när han i sitt livs första lopp på långhäck sänkte Niklas Wallenlinds svenska juniorrekord till 50.20. På fredag möter han bland andra Qatars Bassem Hemeida (även han född 00) som nyligen var tvåa vid de Asiatiska Juniormästerskapen på 50.55 sek.
Götas Henrik Larsson svarade även han för ett svenskt juniorrekord när han sprang 100m på 10.28 i Skara nyligen.
Standarden på manligt 100m
är mycket hög med de allra främsta från såväl Sverige som Danmark och Norge. Ligger vinden rätt så är den läge för nya rekordnoteringar.
Melker Svärd-Jakobsson öppnade säsongen med 5.70m i Tyskland. På Ullevi går det att hoppa högt, minns bara Michaela Meijers svenska rekord ifjol.
En som alltid dominerar på Ullevi är Wictor Pettersson. Han har
alla åldersrekord i kula från 12 upp till 17 år. Nu tävlar han i seniorklass och får möta bl.a. Norges supertalang Marcus Thomsen (19.63m i år). Det kan bli en högklassig duell.
Landets främsta mångkampare Bianca Salming och Fredrik Samuelsson kör ett antal grenar på Ullevi för att spetsa formen inför kommande mästerskap.
De allra flesta av de nominerade till Ungdoms-EM och Junior-VM finns också på plats på Ullevi för ett sista genrep inför mästerskapen. Lita på att vi kommer att bjudas på en stormflod av lysande prestationer under dagarna tre...
USM-guld på 300m häck 2016 för Carl Bengtström
24/6 Nya norska stjärnor på Ullevi!
Att Världsungdomsspelen är en mycket populär tävling bland norrmännen är ingen nyhet. Ändock förbluffas man av det faktum att 104 norska klubbar deltar vid årets tävling! Norsk friidrott är stadd i rask frammarsch och vi kommer att får många nya talanger i farten kommande helg. Helene Rönningen slog norskt rekord på 200 meter vid Bislett Games nyligen med 23.27 sek. Samma sak gjorde Amanda Luell på 400m häck med vassa 55.26. I stav har man en superduo i Pål Hagen Lillefosse (född 2001) som gjort 5.46m (och 10.53 på 100m) och Sondre Guttormsen (född 1999) som vann i Mannheim på 5.55m den gångna helgen.
Pål Haugen Lillefosse - 17 år och med personbästa 5.46m
18/6 Alla rekord krossade!
Nu är det ett faktum. Världsungdomsspelen årgång 2018 blir den största arenatävling som någsin arrangerats i Sverige! Den gamla toppnoteringen på 8.382 anmälningar är passerad. Vi räknar med att pricka 8.500 innan det är klart. Men då skall det understrykas att de flesta grenar är spärrade fter anmälningstidens utgång. Med fria anmälan hade vi tveklöst passerat 10.000 starter. Men då hade vi fått hålla på till 2 på natten å andra sidan... Men det blir ett myller, lita på det!
Vinner Sparta Atletik lagtävlingen 2018?
25/5 Emma Green Trophy och Christian Olsson Trophy
Under söndagens tävling kommer två av Sällskapet allra största idrottsmän dela ut sina egna hederspriser på Ullevi. Emma Green Trophy går till segraren i P14 höjd och Christian Olsson Trophy kommer tilldelas segrarinnan i F16 tresteg.
Det är Asics som tagit fram speciellt tjusiga hederspris till unga lovande framtidshopp.
11/12 Friidrottstjej tog emot Nobels Fredspris!
Nobels Fredspris är allmänt betraktat som det mest prestigefyllda och hedervärda pris man kan föräras. I år gick det till ICAN, ett internationellt nätverk som jobbar för att förbjuda kärnvapen.
Ordförande för denna organisation är en ung kvinna från Göteborg, Beatrice Fihn. Hon är dessutom en friidrottstjej som var aktiv i GKIK i många år. Den som går in på fliken resultat kan faktiskt finna henne på resultatlistan från Världsungdomsspelen 1997. En 30:e plats i längd F16 är kanske inget man höjer på ögonbrynen för, men idag är Beatrice hyllad för sitt outtröttliga arbete för världsfreden.
Den 10 december tog hon i Oslo emot samma pris som tidigare utdelats till bland andra Martin Luther King, Moder Theresa, Dalai Lama och Nelson Mandela.
Stort grattis Beatrice! Vi är oändligt stolta över dig!
1/11 Boka logi i god tid!
Under LOGI kan Ni nu finna Scandic Hotels specialerbjudanden för de 23:e Världsungdomsspelen 2018. Nytt för året är att det tillkommit ett sjunde hotell på listan. Scandic No25 ligger nära Centralstationen på gångavstånd från Ullevi. Vi rekommenderar kraftfullt att Ni gör en rumsbokning så tidigt som möjligt för att få precis det boende Ni önskar. Det finns inte ett obegränsat antal rum och speciellt hotellen på gångavstånd från Ullevi brukar bokas upp redan före nyår. Man kan alltid ändra en preliminärbokning men har man inga rum i juni månad så kan boendet bli dyrt i en semesterstad som Göteborg. Slå en signal till Per Crona på 070-6151487 om du behöver lite rådgivning angående boende.
Utsikt över Ullevi från Scandic Opalen
Scandic No 25 nytt hotell på listan
Takterassen på Scandic Rubinen går inte av för hackor!
5/7 De tjugoandra Spelen bjöd på ett smörgåsbord av topprestationer!
Veckan fram till de 22:a Världsungdomsspelen hotade SMHI med ett riktigt ruskväder. REGNKAOS I SVERIGE var en av rubrikerna man ryste inför! Lyckligtvis hade man fel – det kom bara några få droppar regn under helgen. Istället var det mycket starka vindar av snudd på stormstyrka som tidvis ställde till problem under fredag och söndag. Lördagen var däremot en ljuvlig sommardag med sol & värme.
För första gången hade vi besök av en trupp från Sydamerika. Det Argentinska förbundet skickade en stark trupp som tog flera segrar. Man arrangerar Ungdoms-OS 2018 och detta var ett led i förberedelserna för detta mästerskap.
Från fredagen minns man främst ett par spänstiga höjdhoppare. Tre generationer Holm intog höjdkurvan och Stefan 12-årige son Melwin visade upp sin talang på Ullevi för första gången. Han klarade nya Tävlingsrekordet 1.87m i klass P13 och hade förnämliga försök även på 1.90m. Knappt hade han landat i mattan innan Aftonbladet basunerade ut ”Nytt Världsrekord för 12-åringar”. Låt grabben vara ifred och utvecklas i lugn och ro! Han har en tillräckligt tung ryggsäck att bära ändå som son en till nationalikon och Olympiamästare.
Maja Nilsson framstår som vår nästa stormästare i höjd på damsidan. 17-åringen kopierade Melwins prestation: seger på 1.87m och utmärkta försök på 1.90m. Den svåra vinden som blåste ner ribban med jämna mellanrum gjorde deras prestationer än mer imponerande.
Lördagens höjdpunkt var det tyvärr inte många som fick se. Släggkastningen avgörs ju av säkerhetsskäl på kastplan vid Friidrottens Hus. De som var där fick se en fenomenal uppvisning av Faluns Ragnar Carlsson. 17-åringen skickade iväg sin femkilos slägga över 80 meter gång på gång! Hans längsta kast mätte närmast ofattbara 83.17m. Den explosive tonåringen är en exceptionell talang i sin gren.
På Ullevi fick vi se snabba sprinterlopp i den gynnsamma medvinden. I seniorklassen presenterade sig en nybörjare vid namn Dennis Leal. Han kommer från amerikansk fotboll och det är bara andra året han tränar friidrott i Spårvägen. Med en blixtrande finish tog han hem segern på 100m, tusendelar före självaste Odain Rose, bägge på raska 10.37!
Nikki Anderberg från Malmö imponerade över 80 meter i F15. Man trodde knappt sina ögon när klockan stannade på 9.81! Visserligen i lite för stark medvind men ändå… Henne skriver vi också in högt upp på den svenska talanglistan!
Riktigt roligt också att se Khaddi Sagnia tillbaks i form. I sitt andra längdhopp drog hon till med 6.72m trots lätt motvind. Det enda tråkiga var att hon i hoppet därpå slant på plastelinan och fick en känning i foten. Annars kändes det som om det funnits ytterligare ett par decimeter att hämta den här soliga lördagseftermiddagen.
En annan som imponerad i längdgropen var Ymers multitalang Andreas Carlsson. Han besegrade självaste Andreas Otterling med en centimeter (7.77m emot 7.76m).
Söndagens stora utropstecken svarade Michaela Meijer för då hon tog det svenska stavrekordet ifrån Angelica Bengtsson med ett hopp över 4.71m. Mest imponerande var inte rekordet i sig utan den marginal hon hade till ribban. Det kändes alla gånger som om det räckt till 4.80m också!
VM-nominerade Simon Pettersson imponerade i diskusringen. Tre kast i följd flög över 62 meter trots en byig och besvärlig sidvind. Ändock vann han inte tävlingen då norrmannen Skagerstad fick till en verklig pärla på 63.97m! Gerd Kanters klassiska tävlingsrekord försvann allt världens väg.
I korthäck imponerade Hässelbys 18-åring Amanda Hansson stort med en glimrande teknik. Hon putsade tävlingsrekordet två gånger om. Först 13.63 i försöket och sedan 13.52 i finalen. Visst kan man tänka sig tider under 13 sekunder inom en inte alltför avlägsen framtid när man ser den här tjejens rappa klipp.
22/6 Mixad längdtävling av toppklass!
Som alltid är intresset att hoppa längd på Ullevis spänstiga banor på topp! Fjolårets nylagda mondobana resulterade i mängder av personrekord
och det lär bli samma visa i år. Deltagarantalet i seniorklasserna är så stort att vi liksom ifjol väljer att köra en Elitgrupp bestående av de 10 bästa kvinnorna och de 10 bästa männen. På damsidan startar bland andra Khaddi Sagnia och Kaiza Karlén (6.37m alldeles nyligen). Bland herrarna hittar vi landets färskaste åttametershoppare Tobias Montler-Nilsson (8.04m) och IEM-trean Andreas Otterling (PB 8.06m). Lördag kl 14.45 är starttid för denna rafflande uppgörelse. Om någon undrar om Tilde Johansson så väljer hon att tävla i F16-klassen som går kl 10.30 lördag.
Thobias Montler-Nilsson har passerat drömgränsen i vår!
Khaddi hade svårt att få ansatsen att stämma i Oslo i säsongsdebuten
20/6 Gilla Världsungdomsspelen på Facebook
Nu finns Världsungdomsspelen på facebook. Du behöver bara gå in på https://www.facebook.com/varldsungdomsspelen/ och tryck på "Gilla" för att få senaste nytt. Här kommer vi också att presentera några av de profiler som kommer att synas på Ullevi under Världsungdomsspelen.
17/6 Sportway sänder Världsungdomsspelen även 2017!
Vi har nöjet att meddela att Sportway sänder Världsungdomsspelen på webben även 2017! Sändningen sker hela lördag och söndag, från morgon till kväll! Man gör en produktion med fyra separata kameror och kompletterar med diverse intervjuer.
24/4 Argentina ny nation på Världsungdomsspelen
Aldrig förr har vi haft tävlande från Sydamerika på VU-spelen, men nu är det dags! Till årets tävling kommer en trupp (12 st) ungdomar födda 2000-02 från självaste Argentina. Ledare för truppen är Fernando Pastoriza som själv varit en framstående hoppare. Personrekordet i höjdhopp skrevs till imponerande 2.25m och han deltog vid OS 1988. Nu jobbar han med att lotsa fram nya talanger i sitt hemland. Vi hälsar ytterligare en ny ntion välkomna till vår tävling!
5/4 Giffnock North laddar för Världsungdomsspelen!
Giffnock North AAC är en skotsk friidrottsklubb baserad i Glasgow. Klubben bildades 1943 och är idag en av Skottlands mest aktiva föreningar. I år kommer man för första gången att deltaga med en trupp på Ullevi. 42 stycken aktiva åtföljs av 8 stycken ledare och tränare. För att finansiera resan genomför man olika "Fund raising activities". Man har vissa interna kvalgränser för deltagande och samtliga aktiva tävlar i minst 2 grenar. Klubben är speciellt stark på löpsidan och lär säkert plocka hem en och annan medalj här. Vi hälsar våra vänner från Skottland hjärtligt välkomna till Göteborg!
2/4 På 22 år är det bara en som fått dispens...
Vi håller hårt på åldersgränserna vid Världsungdomsspelen. Man får inte deltaga förrän det år man fyller 12. På alla år har vi bara gett dispens EN ENDA GÅNG för en underårig att deltaga. Året var 2010 och grenen var stavhopp P13. Familjen Duplantis var hemma på
sommarbesök och lillgrabben Armand, endast 11 år gammal, ville väldigt gärna vara med och hoppa. Vi lät nåd gå före rätt och hann vann tävlingen i utklassningsstil. Trots att han då inte mätte stort mer än 140 cm var han redan då tekniskt mycket driven. Han klarade 3.84m och hade en marginal av 79 cm till tvåan, Urho Kujanpää från Tammerfors.
Ifjol var Armand tillbaks till Ullevi och fick ta emot Pekka Dahlhöjds Hederspris tillsammans med Lisa Gunnarsson. Därefter hoppade han 5.40m och var mycket nära på Ungdomsrekordet 5.56m.
Ändå baxnar man över utvecklingen det senaste halvåret! Juniorvärldsrekord inomhus med 5.82m och så nu ett fullständigt enormt Nordiskt rekord med 5.90m!
5/7 2016 15-åriga Tilde Johansson det stora utropstecknet!
Redan på fredag eftermiddag bjöds Ullevipubliken på en oförglömlig upplevelse när F15-tjejerna avgjorde sin längdfinal. Tilde Johansson, tävlande för Falkenbergs IK, svarade för en mäktig uppvisning av närmast "Beamon-magnitud". Hon höjde sitt personrekord med 45 cm till 6.50m, och detta trots att hon knappt träffade plankan någon gång under tävlingen. Hennes längsta hopp mötte i själva verket 6.67m i effektiv hopplängd och hon hade ytterligare två hopp över 6.50m från avstamp.
Högst upp på pallen - fyra gånger under helgen!
Förutom längdhoppet svarade Tilde för ytterligare två insatser bättre än någon jämnårig svenska någonsin presterat! Hon avverkade 300m på fenomenala 37.54 och fullständigt krossade Irene Ekelunds tidigare rekord. Samma sträcka med häckar löpte hon på 41.54 vilket är ett par sekunders förbättring av tidigare rekordnotering. Låt nu denna talang få utvecklas i lugn och ro - hur många talanger har inte hetsats sönder i förtid i svensk friidrott...
Tilde visar upp sin rekordplakett tillsammans med syster Molly
En annan 15-åring som imponerade var Norges Jakob Ingebrigtsen, yngst i den suveräna brödratrion. Han har sprungit 1500 meter på 3,42 innan sin 16-årsdag! Denna gång valde han att springa emot seniorerna, men det var ändock ingen som förmådde stå emot hans blixtrande avslutning!
Kommer Jakob bli den allra bäste i löparfamiljen Ingebrigtsen?
Armand Duplantis tävlade redan som 11-åring med dispens vid VU-spelen. Nu var han tillbaks och
förbättrade sina 3.84m från den gången till mäktiga 5.40m! Därefter hade han dessutom lysande försök på 5.56m - nytt Världsrekord i P17-klassen... Ifjol vann han UVM och efter att ha sett honom i aktion på Ullevi är man nog villig att sätta en liten slant på att han blir förste svenske sexmetershoppare.
Armand Duplantis - en gudabenådad stavtalang!
Marcus Thornée från Helsingborg hade en minnesvärd duell med danske sprinterkungen Kristoffer Hari på 200 meter. Hari hade vunnit 100 meter på fina 10.50, men på dubbla sträckan lyckades Marcus pressa sig förbi efter en formidabel finish! Personrekordet sänktes till ytterst imponerande 21.23!
Hari (nr 102) och Thornée hade två tuffa dueller på sprintsträckorna i P19.
Götas Henrik Larsson hade också en fin sprinterhelg på Ullevi. Dubbla segrar och dessutom pressade hans ständige konkurrent Kasper Kadestål ner honom på 10.83 och 21.49 trots en kännbar motvind på upploppet!
Kadestål och Larsson sida vid sida vid utgången av kurvan på 200 meter
I kulringen hände det sensationella att Wictor Pettersson för första gången NÅGONSIN fick se sig besegrad på Ullevi! Det var norske Marcus Thomsen som lyckades med den bedriften med en monsterstör på hela 20.30m i P19-klassen (där man stöter med en 6 kg tung kula).
Wictor kom dock igen i diskus där han tog hem segern före nyblivne svenske juniorrekordhållaren Jakob Gardenkrans.
Marcus Thomsen lyckades med det omöjliga - att besgra Wictor P i kula!
Bianca Salming var i farten över hela Ullevi under helgen. Det blev säkert en hel sjukamp innan söndagen var över! Speciellt imponerade hon i höjdhopp där hon persade med ett stilrent hopp över 1.81m.
VU-spelen blev ett lyckat genrep inför JVM för Bianca Salming
Stina Gustavsson, Hammarby, imponerade på häck med 11.06 trots fredagens regn och rusk.
Ullevi har ett grundmurat rykte att ha landets bästa längbana. Inför året var den dessutom omlagd och det bjöds verkligen på toppresultat i dagarna tre i längdgropen! Totalt hoppade hela 13 tjejer över sex meter! Tildes 6.50 var helgens allra längsta hopp, men personrekorden staplades på hög! GKIK:s Tess Hertz-Saebbö, mest känd som häcklöpare, hoppade exempelvis hela 6.23m i lite för stark vind (6.09m).
Malin Marmbrandt hoppade 6.46m utan att få någon riktig fullträff.
August Bergstrand och Tess Hertz-Saebbö fick ta emot hederspriset "Dollys Minne"
ur Göta Lindblads hand.
30/5 Sveriges bästa längdbana omlagd!
Det finns många som med eftertryck hävdar att Ullevis längdbana är landets allra bästa. Mängder med toppnoteringar under årens lopp understryker sanningshalten i det påståendet. Inför 2016 är nu hoppbanan omlagd med ny, fräsch mondobeläggning varför vi ser fram emot nya grymma rekord vid sommarens tävling
Godfrey Mokoena, Morten Nielsen och Tommi Evilä vet hur det känns att hoppa över 8 meter vid VU-spelen
21/10 2015 Dröm dig tillbaks en stund...
Nu stundar de mörka, tunga månaderna och då kan man behöva drömma tillbaks en stund till sommarens VU-spel som avgjordes i strålande sommarväder. Klicka här och minns hur det var!
7/7 2015 Tre glödheta dagar på Ullevi! Kolla webb-sändning!
SMHI hade gjort sitt jobb för en gångs skull och vi fick tre sagolika dagar med solsken och en stekande sol på Ullevi. Undra på att det presterade mängder av fantastiska resultat! Nytt för året var att lördag och söndag sändes live på webben. Nu kan ni i efterhand gå in och njuta av 22 timmars sändningar. Givetvis kan inte allt och alla komma med i bild, men väldigt mycket finns att njuta av.
Om Ni klickar här så hittar ni all sändning uppdelat i lagom tidsavsnitt. Dessutom finns det ett gigantiskt bildarkiv som ni kan ta del av med ett litet klipp här.
30/6 2015 Nordiskt mästarmöte i sprint
P19-klassen blir högintressant i sprintgrenarna. Sverige har en riktigt stark i trio i Austin Hamilton (Malmö 10.43 sek), Gustav Kjell (Tureberg 10.50) och Emil von Barth (Ullevi 10.53).
De bjuds dock järnhårt motstånd av danske Kristoffer Hari som sprang på suveräna 10.37 redan som 15-åring! Från Norge kommer Jonathan Quarico som blixtrade till med 10.55 & 21.10 i tyska Manheim den gångna helgen. Plussa därtill på med Benjamin Lobo-Vedel (46.01 på 400m) på 200m! Det lär bli exceptionellt tuffa bataljer såväl på 100m (final lördag kl 14.10) som 200m (söndag kl 15.20).
Ifjol lyckades Hamilton besegra Hari med en hårsmån!
29/6 2015 1465 dagars väntan är över!
Svenskt manligt höjdhopp har en minst sagt ärorik historia. Sedan herrar Holm & Thörnblad drog sig tillbaks har det dock varit en längre svacka. Det senaste hoppet över 2.20m gjordes av Linus i Nerja den 23 juli 2011. Med andra ord 1465 dagars väntan innan Andreas Carlsson äntligen sprängde gränsen vid Laxaspelen i söndags! Och när proppen väl är ur... Andreas har satt personrekord på Ullevi vid flera tillfällen så vi ser fram emot lördagens hoppning.
2013 klarade Andreas 2.13m vid VU-spelen, personligt rekord med bred marginal
28/6 2015 Också lillebror Barshim stiger mot höjderna
2008 såg vi en trådsmal grabb från Qatar vinna P17-klassen i höjdhopp. Efter att ha klarat 2.04 gav han sig på Linus Thörnblads tävlingsrekord men lyckades inte bemästra 2.10m. Idag är Mutaz Barshim, i kamp med Bondarenko, världens bäste höjdhoppare
och jagar Sotomayors klassiska världsrekord. Hans tre år yngre (född 1994) bror Muamer är också på väg mot den yppersta eliten med ilfart. Personrekordet lyder på 2.28m och det skall bli intressant att se vad han kan prestera vid lördagens tävling.
27/6 2015 Jakob Ingebrigtsen hakar på storebrorsan
Ingebrigtsen är ett mycket omtalat namn i norsk friidrott. Storebror Henrik håller världsklass på 1500m och är europamästare i grenen. I åldrarna 15-17 år vann han SJU titlar vid Världsungdomsspelen. I år har dok lillebror Jakob fått minst lika mycket rubriker. Det beror på att den 14-årige grabben (fyller inte 15 förrän i höst) har presterat för sin ålder helt fenomenala 3.50.57 på 1500m och 8.25.90 på dubbla sträckan. På Ullevi väljer han att springa 800m och 1500m mot seniormotstånd. Ytterst intressant att få vad den norske friskusen kan prestera. Norsk TV har ett team på plats för att följa hans framfart.
Seger över 2000 meter P15 vid fjolårets tävling
26/6 2015 Rekordmaskinen Wictor tillbaks igen
Wictor Pettersson har gått fram som en slåttermaskin i VU-spelens rekordlista! 2010 inledde han med att lägga sig till med P12-rekordet i kula och sedan dess har han plussat på med rekorden i tur och ordning P13 - P14 - P15 och ifjol P16-noteringen i kula. Till det la han P15-rekordet i diskus med ett kast på sagolika 69.00 år 2012.
Det mesta talar för att han fortsätter på den inslagna vägen och plockar P17-rekorden i år. Speciellt som han i nuläget toppar Världsstatistiken i kula P17 på fenomenala 21.26m! Detta med en 5 kg tung kula.
Det är en fascinerande upplevelse att följa Wictors utveckling år från år - snacka om supertalang!
En och annan rekordplakett har det blivit...
4/6 2015 Pekka Dahlhöjds Minnesfond
Den 27 april 2013 förlorade vi plötsligt vår vän och stavtränare Pekka Dahlhöjd.
Vi instiftade en Minnesfond till hans ära och delar ut det i form av stipendier till två lovande unga stavhoppare i samband med Världsungdomsspelen.
Premiäråret 2013 gick det till Ellinor Werner, Hässelby SK och Magnus Jomyr, Örgryte IS,15-åriga Ellinor gjorde sitt livs första fyrametershopp just vid VU-spelen 2013 och Magnus som något tidigare höjt sitt personrekord till 4.95m.
2014 premierades Klara Mattsson, IK Orient som under tävlingen kvalade in till Junior-VM med ett hopp över 3.95m. Lerum Friidrotts Carl Ivarsson gjorde henne sällskap på pallen efter att ha kvalat till Ungdoms-VM med 4.80m
Nu tar vi gärna emot förslag på vilka Ni tycker skall få stipendiet 2015. Skriva ett par rader till Per Crona så kommer detta att vidarebefordras till stipendiegruppen.
Känner du för att sätta in en slant för att hedra Pekkas minne så gör du det på bankgiro 174-7922.
Stipendierna delas ut söndag 5 juli kl. 15.00 av Pekkas son Anjin och hans mångårige tränarkollega Thomas Kyöttilä.
Elienor och Magnus var de första stipendiaterna 2013
29/5 2015 Världsungdomsspelen sänds live från Ullevi! (Pressrelease 29/5)
Årets upplaga av Världsungdomsspelen bjuder på en spännande nyhet! I år kommer vår mediapartner Sportway sända live hela lördag och söndag från Ullevi. Sändningarna publiceras på www.sportway.se där det också kommer att finnas en mängd fina foton från hela evenemanget.
"Vi är glada att kunna presentera samarbetet med Sportway. Det ger familjer, vänner och supporters chansen att följa tävlingarna hemifrån. Vi kan konstatera att Världsungdomsspelen har tagit nästa kliv i utvecklingen och stärker positionen som en av världens ledande friidrotts evenemang för ungdomar", säger Mia Strand, ordförande i Örgryte IS Friidrottsklubb.
Världsungdomsspelen är en av världens största friidrottstävlingar för ungdomar. Mer än 3.000 deltagare genomför drygt 8.000 starter på Ullevi i Göteborg. Tävlingarna pågår 3-5 juli på VM-arenan Ullevi i centrala Göteborg.
"Vi är mycket stolta och glada för samarbetet med Världsungdomsspelen. Vårt arbete för att öka intresset kring ungdomsidrotten ger reslutat och vi har bevisat att vi kan hjälpa arrangörer att nå ut till en mycket större publik med sitt evenemang. I och med detta samarbete stärker vi vår position ytterligare som Sveriges ledande Idrottskanal för ungdomar", säger Staffan Dahl, VD för Sportway.
För mer information: Kontakta Per Crona på telefonnummer 070-6151487 eller Staffan Dahl på telefonnummer 0736-00 85 07.
20/5 2015 Liten blir stor...
Man måste fylla 12 innevarande år för att få deltaga vid Världsungdomsspelen. Men 2010 gjorde vi faktiskt ett undantag då vi lät den 11-årige Armand Duplantis delta i den yngsta pojkklassen i stavhoppet. Knappt en tvärhand hög svarade han för en fantastisk uppvisning då han vann tävlingen på 3.84m, 79 cm före tvåan! Hans far och bror fanns på plats och redan då visade han upp en förstklassig teknik.
Fem år senare toppar han världsstatistiken för ungdom (17 år och yngre) då han som 16-åring i April klarat häpnadsväckande 5.28m!
11 år gammal på Ullevi - Armand Duplantis!
1/5 2015 Årets motiv presenterat!
Thomas Johansson heter den mycket meriterade designer som utformat vår årliga motiv
för T-shirts och Hoodar under senare år. Nu kan vi presentera årets motiv.
I år kommer vi att sälja Hoodtröjor i en rad olika starka färger för endast 200:-!
Vi kommer också att sälja T-shirts en futtig hundralapp. Först till kvarn...
Från och med 2015 så använder vi oss av det anmälningssystem som Christer Falk tagit fram och förfinat.
Gå in på www.trackandfield.se och sök upp Världsungdomsspelen.
Samtliga föreningar som deltog 2014 finns registrerade här. Fördelen med detta är att föreningarna själva anmäler och kan korrigera och uppdatera sina anmälningar. Här kan du läsa mer om hur du skall gå till väga.
1/4 2015 Nytt anmälningssystem införs 2015
Från och med 2015 så använder vi oss av det anmälningssystem som Christer Falk tagit fram och förfinat.
Gå in på www.trackandfield.se och sök upp Världsungdomsspelen.
Samtliga föreningar som deltog 2014 finns registrerade här. Fördelen med detta är att föreningarna själva anmäler och kan korrigera och uppdatera sina anmälningar. Här kan du läsa mer om hur du skall gå till väga.
15/10 2014 Elin Moraiti alltid på topp på Ullevi!
En av de verkliga höjdpunkterna från sommarens Världsungdomsspel var den kolossala duellen emellan Ellen Moraiti (Falun) och Josefine Magnusson (Malmö AI) över 400 meter.
Sida vid sida över upploppet innan Ellen satte in ett avgörande ryck över slutmetrarna. Hennes tid (53.86 sek) står också som svenskt årsbästa när vi summerar säsongen 2014.
Det var verkligen inte första gången som Ellen
visat upp sin bästa sida på VU-spelen. Sin första start gjorde hon som blott 11-åring 2002 och då vann hon såväl 60 meter (8.79) som 600m (1.50.48) i yngsta flickklassen. Åren efter var hon också på pallen innan det gick lite tyngre ett par år. 2011 var hon dock tillbaks på pallen med en tredjeplats på 400 meter kvinnor och sedan dess har hon konstant varit med i täten.
Svenskt årsbästa och första gången under 54 sekunder!
2002 | F11 |
60m 1:a 8,79, 600m 1:a 1,50,48 |
---|---|---|
2003 | F12 |
200m 3:a 28,07 |
2004 | F13 |
600m 2:a 1,42,40 |
2011 | K |
400m 3:a 55,29 |
2012 | K |
400m 5:a 55,80 |
2013 | K |
400m 2:a 55.50 |
2014 | K |
400m 1:a 53,86 |
2/7 2014 Fullt drag för nittonde gången!
Vi lyckades inte pricka in högsommarvärmen i år heller, men det var sannerligen en sannerligen en glödhet resultatnivå när den nittonde upplagan av Världsungdomsspelen avgjordes.
Ögonblick som stannar kvar var bland annat den mäktiga duellen mellan de bägge 97-orna Kristoffer Hari (nr 628) och Austin Hamilton över 100m P17. Trots regn och lätt motvind vann Austin över sin meriterade motståndare (PB 10.37) på grymma 10.60 sek.
Odain Roses 10,48 under lika svåra betingelser (-1,3 m/sek) hade kunnat motsvara nedåt 10,20 under perfekta betingelser. Han utklassade ett starkt fält som innehöll årets sprintsensation Patrik Andersson (5:a) och en comebackande Nil de Oliveira (6:a).
Patrik Andersson gjorde dock ett annat intryck på söndagen då han sänkte sitt personbästa på 200m ned till 21,17 sek samtidigt som han besegrade Sveriges Lag-EMdeltagare Alexander Brorsson. Det dröjer inte länge förrän han är under 21 sek.
Erik Hagberg var nöjd med sin comeback.
Hans 10.74 i regnrusket gav seger i P19 över bland andra Norges mångkampsmästare Karsten Warholm.
Det var väldigt roligt att se en hel och frisk Michaela Meijer tillbaks på stavbanan. Hon höjde sitt tre år gamla personrekord till 4.28m och var ytterligt nära att klara EM-kvalgränsen 4.35m. Bakom henne gladde också Hässelbys 98-a Elienor Werner med nya rekordet 4.20m.
Frågan är dock om helgens gladaste stavhoppare var Uddevallas Klara Mattsson efter att ha svingat sig över 3.95m vilket var liktydigt med JVM-kvalgränsen!
Klara & tränare efter klarad JVM-gräns! Inga sura miner...
Lovisa Lindh asvlutade söndagens tävlingar med en imponerande uppvisning över 800 meter. Färksa svenska rekordhållerskan på hinder, Charlotta Fougberg, var anlitad som hare med uppgift att dra till 600m. Efter en färsk magsjuka tröt dock krafterna för Lotta som bara orkade göra jobbet i ca 450m. När klockan tickade till 1,32,2 vid 600m och Lovisa var ensam i täten så tvivlade man på att EM-kvalgränsen 2,03 skulle underskridas. Men Lovisa fixade en tempoökning på upploppet och passerade mållinjen efter 2,02,74!
Lovisas Fighting Face!
Oliwer Åstrand var en lovande kort häcklöpare som fick problem med sina baksidor. Tankar på att ge upp karriären fanns, men efter att ha bytt gren och förening, går han nu från klarhet till klarhet. Ifjol tog han JSM-silver på 400m häck med 52,47. I år gjorde han en utmärkt insats i sin landslagsdebut vid Lag-EM. På Ullevi var det så dags för ett storståtligt personrekord med 51.84 när han kom in som tvåa och bäste svensk. Tiden dessutom svenskt årsbästa i grenen.
Bättre och bättre dag för dag...
En annan som presterade svenskt årsbästa var Ellen Moraiti på 400m. Hon bjöds dock på en stentuff duell av MAI:s Josefin Magnusson, svensk representant vid Lag-EM, men på slutmetrarna var Ellen klart starkast. Klockan stannade på 53.86 sekunder.
Snabbast i landet - Ellen Moraiti
28/5 2014 Årets motiv presenterat!
Thomas Johansson heter den mycket meriterade designer som utformat vår årliga motiv
för T-shirts och Hoodar under senare år. Nu kan vi presentera årets motiv. Det är en variaton på ett tidigare och mycket uppskattat motiv. Även i år säljer vi T-shirten för en futtig hundralapp - men sno er på, det är en strykande årgång! Grundfärgen på T-shirt och hood är amerikanskt Collegegrå.
Vi har också en "Limited Edition" i turkos av Hoodtröja för den som är riktigt snabb framme vid vår klädförsäljning...
15/5 2014 Hur många längdhoppsplankor går det åt på ett Världsungdomsspel?
Den som vet svaret på den frågan är Ove Nord som ingår i den fem man starka tekniska gruppen på VU-spelen. Det äremellanåt lite svårt att greppa omfattningen av tävlingen men en enskild detalj som denna avslöjar en hel del.
Det slits ut 40 stycken längdhoppsplankor på Ullevi under VU-helgen!
Ove Nord har redan nu tillverkat dessa i slitstark furu. Ett digert jobb minnsan som tar några timmar. Över huvud taget har den här gruppen en omfattande arbetsuppgift och man jobbar heltid nere på Ullevi hela veckan som leder upp till spelen. I längdhopp var det ifjol 777 stycken hoppare anmälda och i tresteg 259!
Förste planktillverkare Ove Nord visar upp en av 40 nygjorda plankor
25/3 2014 Intersport ny huvudsponsor för Världsungdomsspelen
Vi är glada över att kunna presentera Intersport som ny huvudsponsor för Världsungdomsspelen.
I dagarna har vi skrivit på ett treårsavtal gällande 2014-16. Janne Willén, Affärsområdeschef Skor &Sport, skriver följande:
Vi på Intersport älskar sport.
Vi har många samarbeten och partnerskap i Idrotts-Sverige.
Några av de samarbeten vi är mest stolta för är de med SvFF (Svenska Fotbollsförbundet), Längdlandslaget i skidor, Tre Kronor, Gothia Cup, Partille Cup, Piteå Summer Games för att bara nämna några. Att lägga till Världsungdomsspelen till denna stolta lista känns fantastiskt bra.
Som en sann friidrottsvän har jag följt utvecklingen från starten 1996 och är väldigt imponerad över det arbete som lagts ner och varje år läggs ner, för att göra detta till den friidrottsfest det har blivit. Med egna barn som tränar och tävlar och med förmånen att själv vara ungdomsledare i Mölndals AIK, vet jag med vilken glädje och entusiasm som hela friidrottsvärlden ser fram emot att få komma till Ullevi och uppleva den fantastiska atmosfär som det innebär att deltaga i VU-spelen.
Vi hoppas kunna vara med och bidraga till att VU-spelen skall fortsätta att utvecklas och vara den upplevelse som alla friidrottsungdomar längtar till varje år.
Vi syns i sommar!
Janne Willén
En gång i tiden längdhoppare i Örgryte IS
PS: Janne är lite väl blygsam gällande sin idrottsliga bakgrund. I själva verket vann han som 17-åring Ungdoms-OS i Frankrike i längd på det glänsande resultatet 7.52m! Skador satte sedan tyvärr stopp för en trolig elitkarriär i grenen.
Janne med dottern Bella efter ett träningspass i Friidrottens Hus
10/11 2013 Anita Hinriksdottir vald till årets "Rising Star" av Europeiska förbundet
Islands 17-åriga Anita Hinriksdottir hade en fantastisk sommar när hon på ett par veckor sprang till sig guld både på UVM i Donetsk och JEM19 i Rieti. Detta innebar också att hon valdes till årets stjärnskott av Europeiska förbundet. Och som vi ser på bilden från det just avverkade NM i terräng så klär sig Anita också mycket elegant! Man kan notera att det år (2010) som Anita köpte sin hoodtröja på Ullevi så kom hon sexa på 800m F14 vid VU-spelen med tiden 2,23,11. Segrade i loppet gjorde IFK Göteborgs Madeleine Björlin-Delmar på 2.16.26. Två år senare vann isländskan 400m i F17 på personbästa 55.21.
15/10 2013 Nu är resultatlistan för 1997 färdig!
Nu finns samtliga resultat som någonsin presterats på Världsungdomsspelen att finna under rubriken "Resultat". Den allra sista listan som färdigställdes digitalt var alltså 1997 års upplaga, den andra i ordningen. Man hittar förvånansvärt många kända namn i listorna, alla inte i toppskiktet. All annan statistik såsom tävlingsrekord, alla tiders segrare med mera är också uppdaterade
Mikael Ahl, Ullevi FK, var flerfaldig segrare på sprintsträckorna de första åren på VU
15/8 2013 Grattis i efterskott till två Världsmästare!
Två av de ungdomar som imponerade allra mest vid årets Världsungdomsspel var det värmländska kvicksilvret Irene Ekelund (segrar på 100m o 200m i F16) samt den norske 17-åringen Karsten Warholm. Den sistnämnde var ytterst flitig med segrar på 100m (10.97), 400m (48.54), Längd (7.52w) samt tvåa på 110m häck (13.96) och trea i höjd (1.95m).
Ett par veckor senare kunde dessa bägge supertalanger titulera sig Världsmästare efter segrar vid Ungdoms-VM i ryska Donetsk! Irene Ekelund vann 200m på fantastiska 22.92 sek och Karstn Warholm triumferade i pojkarnas åttakamp. Ett stort grattis i efterskott till dessa bägge härliga talanger!
6.451 poäng i åttakamp gav Karsten Warholm en segermarginal på nästan 200 poäng!
Sjua av åtta finalister var födda 1996 men den enda 97:an vann med 22.92 sek!
2/7 2013 Tuff väderlek inverkade inte på resultatnivån!
Vädersmässigt var de artonde Världsungdomsspelen tveklöst det tuffaste som genomförts. Det vanliga högsommarvädret ersattes denna gång av ca 15 grader och ett riktigt rejält busväder under lördagen. Då kom det kraftiga regnskurar allt från första startskott 09.00 fram till kl 21.00 då sista grenen kunde bockas av. Det blev tidvis ett tufft mandomsprov för tävlande och kanske i än högre grad funktionärer... När det kom en kraftig hagelskur ca 19.30 fick vi avbryta allt tävlande en stund. Men samtliga grenar kunde avgöras trots allt och sedan fick vi som tur var riktigt fint väder under söndagen.
Vädret lyckades dock verkligen inte pressa ner resultatnivån märkbart! Som alltid så presterades det rekord av alla de slag under dagarna tre.
Sparta Atletik lyckades i år vinna lagtävlingen. Liksom ifjol var det dock en tuff batalj långt in på söndagskvällen. Denna gång var det Hässelby SK som stod för det tuffaste motståndet och slutade trea. På tredje plats kom Aspire Sports School som för första gången lyckades på med sig en lagpokal hem till Qatar.
Annars var de två fantastiska 97-or som imponerade på löparbanorna. Att Irene Ekelund var bra visste vi sannerligen men hennes utklassningssegrar imponerade oerhört. 23.24 var dessutom svenskt juniorrekord på 200 meter. Då hade hon ändå redan hunnit med ett försökslopp på 23.37 från en innerbana.
Danske Kristoffer Hari var däremot en ny bekantskap för Ullevi. Blott 15½ år gammal demonstrerade han en utväxling som lämnade åskådarna förstummade. Efter 10.60 i regn och blåst så drog han av två 200-metare på 21.28 och 21.26 på söndagen. Det skall bli högintressant att följa dessa bägge supertalanger kommande år. De är förhållandesvis tunna och lever på glimrande frekvens och teknik.
Wictor Pettersson från Hässleholm fick liksom ifjol med sig två stycken rekordplaketter hem från Ullevi.
Söndagens diskusuppvisning var något av helgens höjdpunkt. Här höjde han sitt personrekord med ca 5½ meter och skickade iväg enkilosskivan osannolika 69.00m!
Det finns ett klipp av internationellt snitt i den här grabbens högerarm.
Liksom ifjol spelade Andreas Carlsson från IK Ymer en huvudroll på Ullevi. Han inledde lördagen med att i regnväder hoppa 7.63 och 7.59 i längdhopp. Försmädligt nog i +2.1 m/sek men han hade ett godkänt hopp på 7.45m. I höjdhoppet hade vi förutsett en hård batalj med två duktiga spanjorer (2.12m) men det blev istället en uppvisning som slutade med att Andreas suddade ut det allra äldsta tävlingsrekordet, Yannick Tregaros 2.09m från 1996, med ett hopp över 2.13m. Detta innebar också JEM-kval.
Nr 1032 Adriana Janic från Malmö kramas om av sina medtävlare efter seger på 100m häck F17 på personbästa 13.61 sekunder. Att hon knäckte kvalgränsen till UVM (13.70) gjorde definitivt inte saken sämre.
Nytt norskt seniorrekord fick vi se på 400 meter häck. Det var unge Öyvind Kjerpeset som sänkte sitt veckogamla rekord med 3 hundradelar till 49.95 sek. Detta vafr nog tävlingarnas främsta resultat med seniorperspektiv. Arrangörsklubben ÖIS gladdes åt ett nytt klubbrekord av Jonathan Carbe som sprang på fina 52.06 som gav en fjärde plats.
Jannis Smallios från KFUM Örebro svarade för helgens längsta spjutkast med 73.91m.
Elise Malmberg från Hässleholm hade också en verkligt lyckad helg på Ullevi. På bilden ovan vinner hon längdhoppet på fina 6.20m i för stark medvind. Allra mest gladdes hon nog över segern på 100m häck där 13.86 var en bra bit under JEM-kvalgränsen (14.00 sek). Den tredje segern i F19 tog hon på 100 meter med 12.03 sek.
Charles Mitala, Malmö AI, kämpade ner den norske multitalang (grön dräkt) Karsten Warholm på 110m häck P17. Segertiden 13.91 var en usel hundradel över UVM-gränsen. Warholm hade en lyckad helg som inkluderade segrar på 400m (48.54), längdhopp på finfina 7.52 (medvind), 100m (10.97 sek) samt ett brons i höjdhopp! Spänstig och explosiv men med lite teknikarbete kvar att göra. Här har Norge ytterligare en jättebegåvning att vårda.
Alexander Lundskog, Ullevi FK, tog en överlägsen seger på 300 meter häck P17. Hans 37.13 sek var bara 3 futtiga hundradelar från tävlingsrekordet. Vid Ungdoms-VM springer man dock 400m häck och nog känns Alexander som en man för detta mästerskap.
Irene Ekelund går imål på 200m F16 som överlägsen segrarinna på nya svenska juniorrekordet 23.24!
De första stipendiaterna ur Pekka Dahlhöjds Minnesfond för lovande stavhoppare utsågs på söndagen. Två mycket värdiga pristagare på prispallen i form av Hässelbys Ellinor Werner och ÖIS Magnus Jomyr. 15-åriga Ellinor gjorde sitt livs första fyrametershopp på fredagen och plussade på med ytterligare en cm (4.01m) vid söndagens F15-tävling. Magnus var Pekkas egen aktive och hoppade hela 4.90m under innesäsongen. Nu är han på väg tillbaks efter sjukdom.
Bakom stipendiaterna ser vi några av en grupp för detta stavhoppare som gjorde comeback för en dag och hoppade stav till PEKKAS MINNE. Allra högst av dessa veterander hoppade Deniz Mahshid med fina 4.70m.
Efter en stunds uppehåll på grund av en häftig hagelskur (den 30 juni...) kom 400m-löparna ut på banan.
Elias Amado lät sig inte påverkas utan sprang hem B-finalen på personbästa 48.53. En annan som visade spirande storform var Johan Rogestedt som toppade formen inför JEM med ett personrekord på 47.98 sek.
Emma Green-Tregaro hade 63 stycken tjejer att hålla koll på i F13-klassens höjdtävling. Och självklart ville alla hoppa riktigt högt med sin idol som funktionär.
Fredrik Ekholm, Huddinge AIS, jublar över segern i P19 på 110m häck. Personrekordet 13.93 dessutom under kvalgränsen till JEM men här inriktar han sig istället på tiokampen.
Lovisa Lindh imponerade stort på Ullevi. Först sänkte hon sitt personrekord på 400 meter med en dryg sekund (!) till fina 55.15. På söndagen visade hon sedan stor styrka på dubbla distansen. Efter en maklig öppning (64,2 på första varvet), stack hon iväg till en klar seger på 2.06.76. En så kallad "negativ split" alltså med varvtiderna 64,2 + 62,6, vilket talar för att det mycket väl kan bli tider kring 2,02 den här sommaren.
1/5 2013 Pekka Dahlhöjd finns inte längre bland oss
Med stor sorg och saknad tvingas vi meddela att sommarens tävling för första gången kommer att genomföras utan
Pekka Dahlhöjd på plats vid stavhoppsbanan. Han gick bort på sin 57-årsdag den 27 april och lämnar oss ensamma kvar i sorg och saknad.
Vi har öppnat en Minnesfond i Pekkas namn. Den kommer att årligen dela ut stipendier till lovande flickor och pojkar i stavhopp just vid Världsungdomsspelen. Känner du för att sätta in en slant så gör du det på bankgiro 174-7922.
Söndagens seniorklasser för kvinnor och män genomföres som en hyllning till Pekka för hans drygt 25-åriga tränargärning för svenskt stavhopp. Tävlingarna benämns PEKKAS MINNE och vi inbjuder alla hoppare att hoppa riktigt högt till Pekkas ära. Oscar Janson har redan aviserat en comeback just för detta tillfälle.
2/4 2013 Favoriter på Världsungdomsspelen!
Foto Kim Gudmand
Känner ni igen honom? Han döljer sitt ansikte ganska väl men jag kan avslöja att det handlar om den danske längdhopparen Andreas Trajkovski. Ända sedan han uppnådde åldersgränsen för deltagande 2005 har han varit en trogen och framgångsrik gäst på Världsungdomsspelen.
Redan premiäråret 2005 vann han längdhopp P12 med fina 5.48m.
Totalt sett har han nu samlat ihop NIO segrar fördelade på 3 vardera 100 meter, 200 meter och längdhopp.
I somras var vi dock osäkra på om han skulle dyka upp med tanke på att årets viktigaste tävling, Junior-VM, inleddes redan dagen efter VU-spelen. Men det krävs mer än ett JVM för att hålla Andreas borta från Ullevi.... på lördagen hann han med att vinna 100m P19 på fina 10.73m för att därefter komma trea i den manliga ländtävlingen på fina 7.56m.
Och det var tydligen ett perfekt genrep för Andreas som på söndagen flög till Barcelona - på måndagen kvalhoppade med nya personrekordet 7.72m - för att så på tisdagen ta JVM-silver på glimrande 7.82m!
Stort grattis Andreas och välkommen tillbaks till Ullevi och Världsungdomsspelen många år framöver!
2012 | P19 100m 1:a 10.73 | M Längd 3:a 7.56m | |
---|---|---|---|
2011 | P19 100m 2:a 10.86 | P19 200m 1:a 21.60 | |
2010 | P17 100m 1:a 11.07 | P17 200m 1:a 22.16 | |
2009 | P16 200m 1:a 23.28 | ||
2008 | P15 100m 1:a 11.39 | P15 300m 2:a 36.99 | P15 Längd 1:a 6.89m |
2007 | P14 Längd 3:a 5.77m | ||
2006 | P13 80m 6:a 10.19w | P13 200m 2:a 25.49 | P13 Längd 1:a 5.71m |
2005 | P12 80m 3:a 10.83 | P12 200m 4:a 27.62 | P12 Längd 1:a 5.48m |
11/3 2013 Svensk Friidrotts Pånyttfödelse!
Europamästerskapen Inomhus i Scandinavium blev en närmast oväntad svensk jättesuccé. Man hade hoppats på 2-3 medaljer, det blev 6 stycken! Och än tyngre väger det faktum att väldigt många av den 40 personer starka truppen överträffade sig. Mångkampstjejerna Sofia Linde och Ellinore Hallin slog an tonen och sedan stod personrekorden som spön i backen hela helgen.
Här kan du läsa en längre sammanfattning av helgen.
Under den sista tävlingsdagen fick jag frågan av en friidrottsentusiast: "Hur många i den svenska truppen har tävlat på Världsungdomsspelen?" Självfallet var jag tvungen att söka svaret på en sådan frågeställning. Efter en djupdykning i gamla resultatlistor kom jag fram till att 38 av de 40 har deltagit, i allt från 12-årsklasser till seniorer! De enda två som saknar denna tunga merit är Abeba Aregawi och Adil Bouafif.
En imponerande siffra som verkligen understryker påståendet att Världsungdomsspelen är Svensk Friidrotts Stora Årliga Fest!
Sofia Linde slog samtliga sina personbästan i femkampen!
25/1 2013 15 år tillbaks i tiden...
Låt oss ta en liten historisk återbild via bilden nedan. Året är 1998 och det är finallöpning på 100m häck F16. Linda Svensson, KFUM Arvika, har ryckt åt sig en tidig ledning. Så småningom lyckas dock tjejen längst till vänster jobba sig ikapp och ta hem en knapp seger. Tiden 14.47 med Linda tvåa på 14.50.
Jodå, det är mycket riktigt Carolina Klüft som vinner. Hon vann för övrigt också längden samma år (5.64m). Carro var för övrigt med redan premiäråret 1996 då hon vann höjd i F13. Sedan dess återkom hon regelbundet till VU-spelen och gjorde sin sista start 2011 då hon vann längd i seniorklassen på 6.57m. Man kan för övrigt notera att samtliga fyra systrar Klüft har tävlat på VU-spelen.
Final F16 100m häck den 5 juli 1998
Det var också på Ullevi som "Carro" vid EM 2006 tog en av sina stora segrar när hon inför en begeistrad hemmapublik vann sjukampen med en som vanligt bred marginal till tvåan. Och det var också här vi fick hedersuppdraget att avtacka henne när hon på Finnkampen i höstas gjorde sin allra sista tävlingsinsats på långa stafetten. Hennes facit i mångkamp är oerhört, ouppnåeligt och ojämförbart: Hon har startat i nio internationella mästerskap utomhus (3 junior + 6 senior) och VUNNIT SAMTLIGA! Lägg till detta tre mästerskapssegrar i femkamp inomhus och hennes position som Sveriges främsta friidrottare genom tiderna, man eller kvinna, är fullständigt odiskutabel.
Sista VU-starten 2011 gav seger på 6.57m (och ett millimetertramp på 6.76m)
10/12 2012 Amerikansk trupp till Ullevi 2013
Det har varit relativt tunt med amerikanskt deltagande vid VU-spelen under årens lopp. Nu är det dock klart att det kommer en trupp ungdomar från Carlsbad, Kalifornien till sommarens tävling.
I nuläget består den av 15 personer men kan komma att växa.
Tittar man igenom rekordlistan för VU-spelen så hittar man endast en notering från USA, men den är desto mer intressant.
Det var sommaren 2002 som Rickard
Pell frågade om han fick ta med sig en amerikansk kompis som skulle agera hare i Rickards försök att klara EM-kvalgränsen. Och kompisen gjorde sig jobb perfekt när han passerade 400m strax under 52 sekunder. Det var bara det att han inte klev av banan utan bara rann ifrån motståndet sista 300 meterna och vann på världsklassiga 1.45.20! Segermarginalen blev dryga 3 sekunder.
Killen hette Khadevis Robinson och sprang SJU raka VM (1999 till 2011) för USA! Han blev amerikansk mästare 8 gånger och noterade 1,43,68 som allra bäst. Hans tävlingsrekord är fortfarande ohotat...
En hare som hette duga...
24/11 2012 OS, EM och så Världsungdomsspelen såklart!
Ända sedan premiäråret 1996 har Mats Svensson varit tävlingsledare för Världsungdomsspelen. Det är följaktligen hög tid att presentera denne gentleman lite närmare.
Mats är född 1955 och har en bakgrund som långhäcklöpare. Personrekordet 52.68 sattes 1975 och han har sprungit tre SM-finaler i grenen med en bronspeng som topp.
Idag är han Sveriges högst meriterade friidrottsfunktionär. Sedan 2009 är han är en av sju ”Chief ITO” (International Technical Official) hos IAAF (Internationella Friidrottsförbundet).
2012 tog han på sig fyra uppdrag: EM i Helsingfors – OS i London – finalen vid Diamond League (Bryssel) samt Världsungdomsspelen på Ullevi. En fyrklöver av högsta valör!
Så här ser Mats ut idag. I byrålådan finns 10 guld från USM, JSM och Skol-SM!
Mats arbetsuppgift vid exempelvis OS är att befinna sig på innerplan och vara ett stöd och hjälp för den lokala organisationen. Han har befogenhet att ändra en grenledares beslut även om detta är mycket sällsynt.
Vid Världsungdomsspelen är hans uppgift liknande men än mer omfattande. Under 36 tävlingstimmar står han i kontinuerlig kontakt med ansvariga för funktionärer, sekretariat, teknik o grenledare. Incidenterna är få, kanske i snitt en per timme, men då agerar han för att lösa uppkomna problem. Protester och regelfrågor lägger han extra energi på. Har man klagomål måste man få ett seriöst, kunnigt och respektfullt bemötande. Ingen är mer kompetent än Mats i dessa ärenden.
Speciellt viktig för arrangören är den rapport han efter tävlingen presenterar. Den ligger till grund för förändringar och förbättringar som skall ske till nästa år.
På frågan varför Mats år efter år väljer att ta på sig detta trots allt mycket omfattande arbete helt ideellt blir svaret glasklart. ”Det är roligt med den entusiasm man möter hos aktiva, ledare och funktionärer! Det är ett socialt väldigt trevligt nätverk som man vill hålla vid liv”.
Mats berömmer avslutningsvis funktionärerna: ”Det är en oerhört duktig funktionärskader som gör tävlingen till vad den är, det är viktigt att uttrycka vår uppskattning och uppmärksamhet för de här underbara människorna”.
Den 28-30 juni 2013 återkommer Mats för sitt artonde raka VU-spel som tävlingsledare.
Mats på plats under OS-finalen i kvinnligt höjd vid OS i London. Två platser till
vänster
om honom sitter f.ö. Pekka Dalhöjd (iförd keps) som jobbade för TV.
20/11 2012 Optisk mätning en självklarhet på Världsungdomsspelen
Det har nog inte undgått någon att tidsschemat är oerhört pressat på Ullevi. En förutsättning för att kunna ta emot så många långkastare som möjligt är att använda sig av optisk mätning. Det sparar många sköna sekunder per kast. Totalt sett fick vi ca 2½ extra timmar att spela med när vi bytte från manuell till optisk mätning för ett antal år sedan. Ett stort tack till LEICA som ställer toppmodern utrustning till vårt förfogande helt kostnadsfritt!
Eric Senorski är inte bara svensk seniormästare på hinder, han är dessutom
en hejare på att mäta långa kast på kortast möjliga tid!
11/7 2012 Irene och Wictor giganter vid de 17:e VU-spelen!
Irene Ekelund (född -97) Kils AIK och
Wictor Petersson (-98) Hässleholms AIS var de allra mest minnesvärda deltagarna vid den sjuttonde upplagan av Världsungdomsspelen. Bägge tog två överlägsna segrar på nya tävlingsrekord. Irene dundrade hem såväl 100m som 300m i överlägsen stil med nya person- och Sverigebästa 11.73 resp 38.26 sek. Wictor krossade tävlingsrekorden i kula (P14) med dryga två meter (18.50m) och diskus (P15) med närmare SEX meter!
Irene Ekelund passerar mållinjen efter formidabla 11.73 sekunder!
SUNNEBORN CLASSIC blev en tävling som motsvarade högt ställda förväntningar. Danske Morten Jensen satsade allt på att nå OS-kvalgränsen 8.10m men stannade trots ett våldsamt bifall från publiken på 8.05m. Sunne själv imponerade med 2x7.42m och en imponerande jämn serie. Andraplatsen gick till Adam Chiguer som drog till med perset 7.78m i sitt allra sista hopp. 19-årige Andreas Trajkovski genralrepade inför JVM genom att hoppa 7.56 med bara tåspetsen på plankan. Några dagar senare tog han en sensationell andraplats i JVM med 7.82m!
Mattias Sunneborn hade tre hopp över 7.40m!
I damernas ländtävling svarade sjukamperskan Nadja Casadei för ett stiligt pers med 6.30m. Nu fattas det bara 3 cm till mamma Lenas familjerekord.
Nadja och Adam noterade dunderpers i längdhopp!
En annan som imponerade storligen var Odain Rose som sprintade hem seniorloppet i avspänd och överlägsen stil på nya personbästat 10.49 sek. I P19-klassen imponerade Hammarbys Jonathan Wulff med personbästa 10.75 tätt i hälarna på Danmarks Trajkovski. Uppsalas Erik Hagberg var inte mycket långsammare med sitt segerresultat 10.84 i P17. Austin Hamilton, Malmö AI, stod i viss särklass bland 15-åringarna och satte svenska årsbästan med 10.99 på 100m och 36.02 på 300m.
Personbästa 10.49 för Odain Rose - med mersmak...
Höjdhoppare som glänste var Oskar Lundqvist, Upsala, som höjde P15-rekordet med hela 5 cm till 2.01m. F14-segrarinnan Linnea Lindbom, KA2 IF, dunderpersade med 1.75m i ett 57 tjejer starkt startfält.
2.01m fixat av 15-årige Oskar - tävlingsrekord med 5 cm!
Robin Lindgren, Örgryte IS, går från klarhet till klarhet. På lördagen presterade han sitt första 1500m-lopp under 3.50 (3.49.96) och på m,åndag var han tillbaks med en imponerande uppvisning på 3000m hinder.
Han stack ifrån sina motståndare efter 50m och dundrade på i ensamt majestät. Första kilometern under 2.50 men ändå höll han stilen ända in i mål och belönades med ett svenskt årsbästa 8.53.50. Svenskt årsbästa blev det även på 400m häck män där tre man underskred den gamla tiden. Nicklas Larsson vann på 52.29 men därbakom satte de bägge juniorerna Erik Lindahl och Jonathan Carbe stiliga personrekord. Bägge har siktet inställt på tider under 52 sekunder redan i år.
Tre man under det tidigare svenska årsbästat på 400 meter häck
Totalt noterades hela 81 svenska årsbästan i de klasser (14 och äldre) som Svenska Friidrottsförbundet publicerar statistik i. A Lennert Julin får skrivkramp efter Världsungdomsspelen varje år.
Simon Litzell var en av många rekordslagare på Ullevi.
64.35 i P15 spjut!
Ymers Andreas Carlsson hade en ansträngande helg med segrar i såväl höjd, längd som stavhopp. Speciellt 2.08m i höjdhopp var ett imponerande segerresultat.
Ulf Ankarling var bara 4 cm från drömgränsen 60m i diskus!
10/7 2012 Malmö segrade i lagtävlingen efter kamp in på mållinjen med Sparta Atletik!
Kampen om segern i Lagtävlingen
kommer att gå till historien som en klassisk nagelbitare! Malmö AI hade knapp ledning över Sparta Atletik helgen igenom. När Spartas Marta Traoré tog segern i längd F17 i sitt allra sista hopp (6.08m) så var man dock ikapp - 46 poäng lika! I spjut P19 hade Jacob Slipsager chansen att ge Sparta ledningen, men slutade fyra, endast 16 cm från bronset.
I den 197:e och sista grenen hade Sparta ingen deltagare
medan Malmö AI representerades av Hans Larsson. Kvarvarande MAI-are hetsade Hans intensivt och han avancerade i fältet på slutvarven. Åttondeplatsen blev så småningom en femte men inte heller han nåddde upp till den poänggivande tredjeplatsen. En segrare skulle koras och eftersom poängen var densamma så räknade vi antalet segrar.
Men här var det också oavgjort,sju vardera, varför vi fortsatte med andraplatser. Här hade Sparta 8 stycken men Malmö AI 10 stycken varför man återtog den lagtitel man ifjol förlorade för första gången på 2000-talet!
Ett stort grattis till MAI samtidigt som vi gläds med Sparta Atletik som sånär blev den första utländska klubb som vunnit lagtiteln vid VU-spelen. Man hade en högklassig och bred trupp - seniorer av toppklass som Morten Jensen (längdsegrare på 8.05m) och mängder av talangfulla ungdomar ända ner i 12-årsklasserna. Dansk friidrott är rejält på gång och man har ett par-tre klubbar med verkligt kvalificerad träningsverksamhet.
Malmö AI vann lagtävlingen efter en kamp in på mållinjen med Sparta Atletik!
3/7 2012 Rekordplakett från och med i år
Rekordlistan för VU-spelen har med åren blivit verkligt imponerande. Här hittar man mängder med kända friidrottsnamn, ja till och med en och annan Olympiasegrare! Från och med i år inför vi också en Rekordplakett för nya rekordslagare. Det är en praktfull plakett med etui som graveras på plats och överlämnas vid prisutdelningen.
1/7 2012 Henrik Ingebrigtsen europamästare på 1500 meter!
Henrik Ingebrigtsen från Sandnes har bjudit besökarna av VU-spelen på lysande löpuppvisningar under årens lopp. Under fyra år har han vunnit hela sju titlar. År 2006 vann han som 15-åring 2000m (5.46.58) och kom tvåa på 800m (1.59.24). Året efter vann han som 16-åring tre grenar på suveräna personrekord: 800m 1.54.26 - 1500m 3.55.13 - 3000m 8.28.59. 2008 vann han 1500m&3000m i P17 med 3.55.00 och 8.23.78! 2009 valde han att springa med seniorerna och kom trea på 800m (1.51.72) efter att ha vunnit 1500m (3.46.09). Utvecklingen har verkligen inte stannat av sedan dess och i helgen blev han Europamästare i Helsingfors på 1500 meter! Ett stort grattis till den offensive och optimistiske norrmannen.
I år kommer han av förståeliga skäl inte till start, men familjäran försvaras
istället av lillebror Jakob som vid 12 års ålder sprungit 1500 meter på 4.21.98.
En annan favorit på Ullevi är givetvis Michel Torneus som fick sitt stora genombrott med ett hopp på 7.94 redan 2005 och sitt livs första åttametershopp (8.11m) 2009. Nu vann han sin första medalj i ett seniormästerskap med 8.17m!
Ingebrigtsen och Torneus - två verkliga VU-spelsfavoriter genom åren!
1/6 2012 Vad gör Ullevis banor så speciellt bra för längdhopp?
Det är en fråga många ställt efter att ha studerat resultatlistor från Världsungdomsspelen. Morten Jensen har satt nordiskt rekord med 8.25m, Tommi Evilä finskt dito med 8.22 och Michel Torneus gjorde sitt livs första åttametershopp med 8.11m just på Ullevi. På tjejsidan är det samma sak, ifjol hoppade nio stycken över sex meter och personrekorden stod som spön i backen.
Svaret är förmodligen tudelat. Mondobanorna är exceptionellt snabba och konkurrensen stentuff och stimulerande.
En sak är säker i alla fall – Det lär bli samma visa i år! Har du tänkt dig ett riktigt kraftfullt personbästa i längdhopp så missa för all del inte Världsungdomsspelen!
Erika Brandt är en av många som har sitt personrekord (6.01m) från Ullevi!
30/3 2012 SUNNEBORN CLASSIC i längdhopp!
Inför Världsungdomsspelen 2000 fick jag ett samtal från Mattias Sunneborn. Hans lite märkliga fråga löd: ”Kan jag få hoppa längd med P16-klassen utom tävlan på fredag kväll?” ” Ja det kan du väl få göra, men varför inte hoppa i seniorklassen på lördag eftermiddag?” blev mitt svar.
”Nej då är jag lite upptagen – jag skall gifta mig…”.
Följaktligen hoppade Mattias tillsammans med ett gäng lite förvånade P16-grabbar fredag kväll (7.58m), tog nattåget hem till Stockholm för att (förmodligen lite trött) gifta sig med sin Anna senare på eftermiddagen!
Historien är ganska typisk för Mattias och hans långvariga förhållande till Världsungdomsspelen. Finns det bara en chans så nog dyker han upp. År 2011 deltog han på 400m och 400m häck. Resterande del av familjen, hustru Anna och dottern Klara tävlade också på Ullevi!
Mattias är en av svensk friidrotts allra största! Dels genom sin långa och framgångsrika karriär*, men ännu mer på grund av den outsinliga kämpaglöd och entusiasm han står för. I vintras deltog han i den nordiska inomhuslandskampen 40 år fyllda.
Världsungdomsspelen vill hylla honom lite extra genom att 2012 att arrangera en speciell elittävling i manligt längdhopp SUNNEBORN CLASSIC. 8 inbjudna elithoppare deltar medan resterande längdhoppare tävlar i en separat nationell klass. Bägge klasserna tävlar lördag eftermiddag.
Tävlingen genomförs med siktet inställt på gällande Världsrekord för män över 40 år. Det lyder på mäktiga 7.68 och innehas sedan 2002 av amerikanen Aaron Sampson. Alla som såg Mattias hoppa 7.44m med avstamp en bra bit före plankan vid vinterns GlobenGala inser att detta faktiskt inte är något ouppnåeligt resultat. Speciellt som Ullevis längdbana har närmast kultstatus och ständigt resulterar i rekordnoteringar.
Nordiska rekordet 8.25m är satt vid VU-spelen 2005 av dansken Morten Jensen. Tre år senare var det Tommi Evilä som noterade det ännu gällande finska rekordet med 8.22m. Även Michel Torneus hade sitt stora genombrott vid VU-spelen 2005 med 7.94m i P19-klassen, för att 2009 prestera sitt livs första åttametershopp med 8.11m.
Nu får Ullevipubliken chansen att hylla en av svensk friidrotts verkliga legendarer, och heja fram honom mot värdsrekordlängder.
*IVM-silver 95, IEM-guld 96, Svensk rekordhållare med 8.21m
13/7 2011 IF Göta blev historiska
Sedan premiären 1996 har Malmö AI vunnit lagtävlingen varje år utom ett (1997) då Hälle IF triumferade. I år kom man dock till start med ett kraftigt försvagat lag och lyckades inte försvarade sin titel. Istället blev det IF Göta (47 poäng) som spräckte den historiska sviten och kunde lyfta segerpokalen vid 18.30-tiden på söndagskvällen. De bägge övriga pokalerna gick till Ullevi FK (37 poäng) och Hässelby SK (34) och får delas ut vid ett senare tillfälle då det var kamp ända in i de avslutande grenarna. Här är den slutliga poängställningen
12/7 2011 Det började med en skur men slutade i dur!
Fredag eftermiddag var lite tung med ett ihållande regnande, men sedan var det som vanligt igen. Kanonväder och en grym stämning under lördag och söndag! De 7.500 starterna genomfördes med en minimum av förseningar tack vare ett suveränt jobb av de nästan 300 funktionärerna.
I längdhoppsgropen bjöds det som vanligt på toppresultat i parti och minut. Det man minns allra starkast var två stycken gigantiska men mycket knappa övertrampshopp. Det första bjöd Carolina Klüft i sitt sjätte hopp. Tävlingen var redan vunnien när hon fick på en riktig pärla med ca 15 mm tramp. I effektiv hopplängd mätte hoppet 6.76m och det gav ett klart besked om att VM-formen är på väg. Tävlingen som helhet bjöd på imponerande toppbredd med 9 tjejer över sex meter.
Den manliga tävlingen krävde 7.30m för finalplats och vi svenskar gladde oss åt ungdomarna Adam Chiguer 7.59m (plus 2.13m i höjd) och Björn Wilsons 7.58w. Allra längst hoppade dock dansken Morten Jensen. Han deltog i Diamond League i Paris på fredagskvällen och kastade sig sedan på ett plan till Göteborg för att kunna hoppa i VU-spelen på lördag eftermiddag. Efter 7.88m och ett par tramp kring åtta meter kopierade han så Carros bedrift med ett jättelikt övertrampshopp i sista omgången. Vad sägs om 8.22 minus ca 15 mm tramp...
Carro fick upp stämningen på bortre långsidan!
Sprinterlöparna hade mestadels en motvind att tampas med, även om det emellanåt svängde runt. Herrarnas hundrameterslopp hade lockat 113 deltagare och det krävdes en maxinsats för att ta sig till final. En som misslyckades med detta var årets Sverigeetta Benjamin Olsson. Däremot imponerade längdspecialisten Michel Torneus med 10.71 i lätt motvind vilket gav plats i A-finalen. Väl här imponerade Stefan Tärnhuvud stort med 10.59 i -0.8 m/sek. Nil de Oliveira kom tvåa och David Sennung blev bäste junior som trea.
Nil de Oliveira fick revansch på dubbla sträckan och knäckte en drömgräns med sina 20.99 sek vilket gav seger över en stark uppsättning norrmän och danskar. Dansk seger blev det däremot på 400m där unge Nick Ekelund Arenander gick under 47 sek för första gången (46.91).
Notera också Odain Roses triumf på 100m i P19. Dels för att han besegrade danmarks Trajkovski (10.62 i år) och dels för att hans 10.74 tillkom i en motvind av 1.2 m/sek.
Julia Skugge presterade förmodligen sitt livs bästahundrameterslopp med 11.90 i en kraftig motvind (-1.8 m/sek) och seger före Skotskan Stacey Downie och Sari Keskitalo.
Lite vind i ryggen och vi hade kunnat få se tider under 10.40 sek!
Höjdhoppstävlingarna höll hög standard. Unge dansken (född 1993) Jannick Klausen studsade över 2.20m och sånär också 2.24m. Hemmahopparen Emil Svensson var tvåa på 2.16m. Dagens skrällman var dock Adam Chiguer som dunderpersade med 2.13m och följde upp med 7.59 i längd. Bland damerna var det norsk uppvisning av Stine Kufaas och Öyunn Grindem. Stine gick efter avverkade 1.87m direkt på VM-kvalificerande 1.92m och var mycket nära i två försök.
Emma Johannesson i ett kraftfullt utkast samtidigt som hennes tränarduo
granskar tekniken med argusögon
Av kastarna minns man främst Malmös diskuskastare Axel Härstedt som bombarderade 60-meterslinjen i omgång efter omgång. Segerresultatet 61.01m var med kraftig mersmak och jag blir inte förvånad om det kommer ett 64-meterskast när som helst.
Anton var glad som ett barn!
Anton Andersson har bytt hoppben efter flera år av skadebekymmer. Hans kunde glädja sig åt ett sextonmetershopp (16.03m) som dock tillkom i lite för stark medvind. Även klubbkompisen Daniel Lennartsson prickade 16.00m men segern gick till danske Anders Möller på fina 16.33m.
Erics fighting face
Eric Senorski lyckades fälla sig till en målfototriumf på 1500m över sverigeettan och träningskompisen Erik Johansson. 3.46.09 gav en segermarginal på två modiga hundradelar.
Annat man minns var:
* 15-årige Charles Mitalas flykt över häckarna. MAI-aren avverkade 100m häck på fenomenala 12.91 sek.
* Emma Tuvessons klara triumf över Fatima Makalala på 100m häck. Därmed atablerande sig som SM-favorit på sträckan.
* Austin Hamilston, Öresund, som sprang hem 100m P14 med 6-7 meters marginal till tvåan. Segertiden 11.32 sekunder!
* Caroline Sandsjoes lätta och fina löpning på 100m F19. 11.81 var bara 0.09 sek från svenskat seniorbästa 2011.
* Kils Irene Ekelund vann 100m F14 (120 startande!) med en marginal av 0.44 sek. 12.15 sek är en tid som imponerar.
* För första gången på 2000-talet vann inte Malmö AI lagtävlingen. IF Göta blev legendariska genom att spräcka en 14-årig svit!